Chef-staf vervangen; Soeharto wil hard optreden tegen betogers

JAKARTA, 12 FEBR. De Indonesische president Soeharto heeft vandaag de opperbevelhebber van de strijdkrachten vervangen. Bij die gelegenheid gaf hij het leger opdracht demonstranten hard aan te pakken, omdat die uit zouden zijn op “nationale desintegratie”.

Het bevel van de president komt na weken van verspreide demonstraties en geweldsuitbarstingen in het hele land. Gisteren maakten veiligheidstroepen een einde aan een grote demonstratie in Jakarta tegen de gestegen prijzen van eerste levensbehoeften. Volgens The Jakarta Post werden 150 van de ongeveer 500 demonstranten gearresteerd en meegenomen voor verhoor.

Vanmorgen braken opnieuw anti-Chinese onlusten uit op het eiland Java. In het West-Javaanse stadje Jatiwangi stak een menigte van enkele honderden mensen vijf winkels in brand van etnische Chinezen uit woede over de jongste prijsstijgingen.

Vandaag heeft president Soeharto de chef-staf van de strijdkrachten, generaal Feisal Tanjung (58), vervangen door de landmachtchef, de 50-jarige generaal Wiranto. Tanjung gaat met pensioen. Wiranto, een voormalige adjudant van Soeharto, geldt als een gematigde en intelligente topofficier. Met zijn bevordering valt hij waarschijnlijk af als mogelijke kandidaat voor het vice-presidentschap.

Een andere belangrijk benoeming is die van generaal-majoor Prabowo Subianto tot commandant van de strategische reserve (KOSTRAD). Prabowo, een schoonzoon van generaal b.d. Soeharto, was tot nu toe commandant van de elitetroepen (KOPASSUS). Met zijn benoeming tot bevelhebber van de strategische reserve krijgt hij nu hetzelfde commando als Soeharto had toen deze in 1965 korte metten maakte met een poging tot staatsgreep, die wordt toegeschreven aan een groep communistische officieren.

De bevorderingen volgen op een twee dagen durende 'leiderschapsontmoeting' van de voltallige legertop in het militaire hoofdkwartier in Cilangkap, Oost-Jakarta. Naar wordt aangenomen, is tijdens deze besloten bijeenkomst ook gesproken over een mogelijke kandidaat van de strijdkrachten voor het vice-presidentschap. Over twee weken komt in Jakarta het duizendkoppige Volkscongres bijeen, dat naar verwachting president Soeharto zal benoemen voor een zevende termijn van vijf jaar. Omdat er rekening mee wordt gehouden dat de president tussentijds zal aftreden, geldt de volgende vice-president als een potentiële opvolger van Soeharto.

Regeringspartij Golkar kondigde vanochtend aan tijdens het congres twee kandidaten voor het vice-presidentschap te zullen nomineren: minister B.J. Habibie van Onderzoek en Technologie en Golkar-voorzitter Harmoko, oud-minister van Informatie. Ondervoorzitter Abdul Gafur van Golkar zei er gisteren wel bij dat deze voordracht “niet definitief” is.