Buzzers en Maxers getest; De post-moderne babbelbox

Mijn collega's hebben, zonder uitzondering, een spraakgebrek. Dat is het even onverwachte als onthutsende resultaat van de Agenda-tekstsemafoontest. Call me any time en laat een boodschap achter, was het verzoek aan collega's. Op het semafoonschermpje van twee van de drie te testen buzzers en maxers die een week lang op de meest ongelegen momenten aan mijn broekriem zoemen, trillen en piepen, wordt mijn naam echter consequent verminkt: Hé Moll wordt 'Hemo', 'Nol' en 'Mo'. Wie helder wil overkomen op buzzer of maxer spre-ke dus dui-de-lijk in.

Reden voor het onderzoek zijn de recente promotiecampagnes van PTT Telecom en CallMax voor hun tekstsemafoon. Gaven de ouderwetse semafoons een infernale pieptoon en toonden zij één of meer cijfers op het scherm, TextBuzzer, TravelText en Maxer tonen hele zinnen op een display (schermpje).

Hoe werkt een buzz/maxer? Je toetst een tiencijferige code in en spreekt een bericht in. Even later verschijnt dit bericht op het scherm van de semafoon. In de advertenties prijzen TextBuzzer en CallMax zich aan met duidelijke display-teksten. Op de gebruiksaanwijzing van de Maxer A10 bijvoorbeeld, lezen we: “HET CONTRACT IS ROND TOT VANMIDDAG INGRID”. Maar wanneer mijn collega's maatgevend zijn, geven die advertenties een misleidend beeld. Spreekt de beller bij TextBuzzer en CallMax zijn boodschap in op een voicebox, die even later wordt uitgetikt door ijverige communicatie-beambten, bij TravelTekst krijgt de beller een echt mens aan de lijn die in geval van onduidelijkheid vraagt: “Wilt u die naam even spellen?” en suggereert drie uitroeptekens te plaatsen achter de tekst 'ik hou van jou'.

Heeft deze communicatievorm, waarmee alleen eenrichtingsverkeer mogelijk is, nog bestaansrecht in het GSM-tijdperk? Zeker, zeggen de aanbieders, en de cijfers geven hun gelijk. Want al groeit de mobiele telefonie twee keer zo snel als de semafonie, toch registreren de semafoonaanbieders 10 à 20.000 nieuwe aansluitingen per maand.

Volgens CallMax is de meerderheid van de gesprekken die over de GSM worden gevoerd 'niet dringend' van aard. In tachtig procent van de gevallen zou het gaan om 'social talk' en mededelingen die 'niet direct om een reactie' vragen. Maxen zou dé manier zijn om het wezenloze gebel in restaurants, treincoupé's en winkels aan banden te leggen.

Ook PTT Telecom beschouwt TextBuzzer en TravelText allerminst als elektronische fossielen, hoewel dit bedrijf juist baat heeft bij méér social talk en niet-dringende mededelingen in de ether. Op Internet probeert PTT Telecom jongeren tot de aanschaf van een TextBuzzer over te halen met de postmoderne tekst: “Vrijheid is het bepalen van je eigen leven. Zelf kiezen. En die vrijheid heb je met je Buzzer. Want je beslist zelf wat je gaat doen, waar en met wie. Check het nieuws. Pak de trends.” Op zijn hurken bij de juveniele medemens legt PTT Telecom uit wat je met de TextBuzzer zo al niet kan doen. “Op het display van de speciale TextBuzzer lees je dan bijvoorbeeld dat je vriendin kaartjes heeft voor de film.” Maar niet alleen vriendinnen kunnen buzzen, ook andere informatieverstrekkers, zoals het ANP, weten de weg naar TravelTekst en CallMax te vinden. De 'Rabo Alert' van CallMax geeft onder meer de actuele koersen van AEX-aandelen door. Informatie waarmee geld valt te verdienen. Een niet nader genoemde Rabo Alert-gebruiker zou naar verluidt door alert te reageren op zijn sema-informatie tonnen rijker zijn geworden.

INFORMATIE

TravelText: Motorola Scriptor ƒ 499 excl. BTW. Oproep via operator, per oproep max 160 tekens. ƒ 1,20 per oproep tot twee minuten, daarna ƒ 0,60 pm. Optioneel ANP, gratis.

TextBuzzing: Brooklyn 34, ƒ 199. Oproep via spraakbox, ƒ 1,95 per oproep, vier regels tekst/120 karakters. http//www.buzzing.net

CallMax: Maxer A10: NEC Radio Pager ƒ 329. Oproep via spraakbox, inspreektijd oproeper 40 sec. Abonnement ƒ 0,00 tot ƒ 47,00, kosten per bericht resp ƒ 2,30 tot ƒ 1,05 (voor degene die het bericht verstuurt). Beluisteren messagebox ƒ 0,85/min. Display met 4 regels. Optioneel info KNMI, ANP (sport en nieuws), e.a. pm ƒ 7,50. http//www.callmax.com

Rabo Alert, abonnement ƒ 35,95 bij iedere Rabo-bank. Semafoon ƒ 386