'Beleid onderuit gehaald'; Zjirinovski zet Moskou voor schut

MOSKOU, 12 FEBR. “Brokkenpiloot” en “politieke clown” Vladimir Zjirinovski heeft met zijn scandaleus verlopen solidariteitsreis naar Bagdad het Russische Irak-beleid onderuit gehaald.

Dat oordelen vandaag de Russische kranten, die zich afvragen waarom het Kremlin zich het initiatief uit handen laat nemen, juist nu vandaag de Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, in Moskou begrip komt vragen voor een eventuele militaire operatie tegen Irak.

De extreem-rechtse Amerika-hater Zjirinovski is woensdag als een vredesapostel in Bagdad onthaald. Eerder had hij tijdens een drie dagen durend oponthoud in Armenië de Russische ambassadeur aldaar in het gezicht geslagen en stampvoetend en stomdronken met glaswerk gesmeten.

De Doema, die hem als leider van een 40-koppige parlementaire delegatie op pad had gestuurd, heeft afstand genomen van “deze olifant in een porseleinkast”. Net als de 120 journalisten die Zjirinovksi zondag bij zijn vertrek had meegenomen. Hangende toestemming van de VN-sanctiecommissie om de hulpgoederen te mogen afleveren in het geboycotte Irak, was het vliegtuig naar Armenië gevlogen. Toen bleek dat er voor de doorreis slechts dertig stoelen beschikbaar waren, ging een meute verslaggevers en parlementariërs met elkaar op de vuist. Uit woede over een vermeend gebrek aan hulp gaf Zjirinovski de Russische ambassadeur in Armenië een klap.

In een gepeperd commentaar schrijft de invloedrijke Izvestija vanmorgen dat het optreden van “deze avonturier” de Russische bemiddelingsrol bij het Iraakse conflict volledig heeft overschaduwd. De krant noemt het lijdzame toezien van de autoriteiten verbluffend. Ronduit kwalijk vindt het blad de hulp die het ministerie van Buitenlandse Zaken, weliswaar met tegenzin, aan de missie van Zjirinovski heeft verleend.

Volgens het ochtendblad Segodnja is Zjirinovski met zijn opmerkingen in Bagdad dat de Doema-delegatie bereid is Saddam Hussein en zijn presidentiële paleizen te verdedigen - hij heeft Saddam zelfs voor een bezoek naar Moskou uitgenodigd - “het gezicht van het Russische Irak-beleid” geworden. Wil Rusland nog een geloofwaardige rol spelen, bijvoorbeeld in het overleg met Cohen, zo besluiten de commentaren, dan dient er snel een einde gemaakt te worden aan “deze politieke circusvertoning”.

VN-inspecteurs hebben in Irak bewijzen gevonden voor de voorgenomen levering, door Rusland, van materiaal waarmee biologische wapens kunnen worden gemaakt. Dat schreef The Washington Post vandaag. Volgens de VN-inspecteurs zijn uit 1995 daterende documenten ontdekt waarin staat dat Rusland heeft beloofd Irak o.a. een geavanceerde fermentatietank van 5.000 liter te leveren. De tank is bestemd voor de fabricage van een vloeistof waarmee diervoedsel kan worden verrijkt, maar er kunnen ook biologische wapens mee worden gefabriceerd. Volgens een door de krant geciteerde deskundige is de tank “precies wat je nodig hebt voor een grootschalige biologische wapenfabriek”. Onduidelijk is of Moskou de tank daadwerkelijk heeft geleverd. Moskou heeft een VN-verzoek om opheldering genegeerd.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag ontkend dat illegaal handel is gedreven met Irak. Er zijn geen afspraken gemaakt en er is niets geleverd, zo heeft het persbureau Interfax gemeld op basis van informatie van niet met name genoemde Russische diplomaten.