Bekerhouder Roda roemloos onderuit

AMSTERDAM, 12 FEBR. Ajax onttroonde gisteravond bekerhouder Roda JC

in de eerste elf minuten met drie doelpunten. Trainer Martin Jol had de hoop na de openingstreffer in de zesde minuut zelfs al opgegeven. Roda mocht uiteindelijk nog blij zijn dat Ajax met het duel tegen PSV van komende zondag in het vooruitzicht daarna wat nonchalant en ongedisciplineerd ging spelen waardoor het niet verder kwam dan een 5-0 overwinning.

“Jammer dat enkelen aan hun eigen nummertje gingen werken. Je zag dat sommigen zichzelf een pass naar voren gaven”, zei Morten Olsen, de trainer van Ajax, niet geheel tevreden.

Een roemloos einde niettemin voor de bekerhouder die vorig seizoen nog de finale haalde en daarin Heerenveen met 4-2 versloeg. In de competitie

heeft Roda JC twee keer verdienstelijk gespeeld tegen Ajax. Op Sportpark

Kaalheide vocht het zich met tien man naar een 1-1 gelijkspel. De eerste

verliespunten voor Ajax. Ruim een maand later werd de return door de Limburgers met het minimale verschil verloren (1-0). Gisteravond was Roda in de bekerconfrontatie al snel ontmaskerd. Een mitrailleursalvo van drie doelpunten maakte wreed een einde aan alle illusies.

Roda staat er om bekend dat het Ajax altijd met zijn eigen middelen wil bestrijden. Dus met aanvallend voetbal op de helft van de tegenstander. In de Arena werd dat ditmaal fataal. Met Schops als een vooruitgeschoven

verdedigerAÀ a la Blind, zette de ploeg uit Kerkrade de deur wagenwijd open. Gorré, Rudy en Arveladze maakten van de ruimte die ze kregen in die openingsfase handig gebruik. Jol greep geschrokken in en haalde Schops naar de kant. “In de rust wilde een aantal spelers achterin met drie verdedigers gaan spelen”, vertelde de Haagse oefenmeester achteraf met een cynische ondertoon. “Dat heb ik ze uit het hoofd gepraat. Dat kan niet tegen Ajax. Wat hadden ze dan gewild? Nog vier doelpunten maken? In principe ben ik nog redelijk blij dat het zo is afgelopen.”

Na de omzettingen herstelde Roda zich enigszins. Op het middenveld kreeg

Ajax wat meer weerstand. Maar aanvallend zag het er belabberd uit. Ajax-doelman Van der Sar had op een enkele redding na een vrije avond. Jol verdedigde het armoedige spel van Roda door erop te wijzen dat hij in acht maanden een heel ander team heeft gekregen. Daar waren de aanwezige fotografen inmiddels ook achter. Wanhopig vroegen enkelen zich

af wie in hemelsnaam de spelers waren die zij op de moderne digitale apparatuur hadden vastgelegd.

Voetballers worden in Kerkrade ook beschouwd als handelswaar. Daarom moest Ooijer tussentijds naar PSV vertrekken voordat hij transfervrij zou raken, en verdween Martens naar Oostenrijk. Jol: “Met Ooijer is ook

veel ervaring vertrokken. Ik miste vanavond een uitgebalanceerd middenveld. Valgaeren en Kukielka zijn verdedigers die ik echter rond de

middencirkel moest laten spelen. Valgaeren zou aanvallen tegen Witschge,

maar daar is niets van gekomen. Ik zou best nog wel een goede middenvelder kunnen gebruiken.''

Jol is de komende maanden als trainer niet te benijden. Hij moet Europees voetbal zien veilig te stellen met een onevenwichtig vreemdelingenlegioen en daarmee in maart ook nog voor een wonder zorgen in het Europa Cup 2-toernooi tegen Vicenza uit de Italiaanse Serie A. De

lang geblesseerde doelman Kaessmann mist nog wedstrijdritme. De Pool Kukielka kwam eveneens dit seizoen door een kwetsuur nog nauwelijks aan spelen toe. De Kroaat Tomassic, die gisteren tegen Ajax Schops verving, had nog geen enkele keer op dit niveau geacteerd. En een andere invaller, de negentienjarige Zavarin, speelde zijn derde wedstrijd in twee jaar tegen een eredivisieploeg. Jol: “Helaas is het zo dat Roda de

komende maanden nederlagen tegen topploegen moet incalculeren. De punten

dienen we te verdienen tegen laaggeplaatste ploegen.''

Ajax heeft zich andere doelen gesteld. Zoals zich zondag in Eindhoven te

revancheren voor de 4-3 nederlaag tegen PSV van eind vorig jaar. Na de 5-1 overwinning op RKC en de 5-0 van gisteravond (Gorré en Arveladze maakten in de tweede helft de resterende doelpunten) is het zelfvertrouwen bij de Amsterdammers hoog opgeschroefd. Frank de Boer, die al weken verkouden is en wegens het gevaar voor een schorsing tegen PSV de wedstrijd tegen Roda niet uitspeelde, constateert een ander Ajax dan kort voor de winterstop. “We zijn weer fris en de gretigheid straalt er vanaf. Je ziet hoe fel sommige spelers een tegenstander attaqueren. Iedereen wil de bal hebben, iedereen wil voor elkaar werken.”