Zhu Rongji mogelijk nieuwe premier China

PEKING, 11 FEBR. De Chinese vice-premier Zhu Rongji (69) zal volgende maand de belangrijkste toespraak houden bij de opening van het jaarlijkse Nationale Volkscongres, het Chinese parlement. Waarnemers leiden daaruit af dat Zhu de huidige premier, Li Peng, zal opvolgen.

Dat is vanochtend bekend geworden. De 69-jarige Li Peng, die komende zaterdag voor een bezoek in Nederland aankomt, heeft twee periodes van vijf jaar gediend als premier en moet nu wettelijk aftreden. Het Volkscongres, dat op 5 maart begint, moet de kandidatuur van zijn opvolger bevestigen.

De aanwijzing van Zhu komt niet als een verrassing. In het verleden is al vaker gespeculeerd over zijn benoeming tot premier. In september vorig jaar maakte hij bij de samenstelling van het nieuwe polit-buro van de communistische partij de belangrijkste promotie. Hij neemt thans de derde positie in binnen de hiërarchie van de partij. Daarmee werd al de weg gebaand naar zijn benoeming tot opvolger van premier Li Peng, zo stelden waarnemers toen vast.

Zhu geldt als de economische sterke man in China, sinds hij in de zomer van 1993 de verantwoordelijkheid kreeg over de staatseconomie. Buitenlandse investeerders beschouwen zijn leidende positie als de belangrijkste garantie voor continuïteit van het economische hervormingprogramma in China. Vanaf zijn aantreden slaagde hij er in de inflatie terug te brengen van 24 procent naar minder dan 3 procent in 1994. Tegelijkertijd wist hij de sterke economische groei te handhaven, en de buitenlandse investeringen in China sterk op te voeren.

Zhu heeft daarnaast naam gemaakt met de aanpak van financieel misbruik en de herstructurering van de Chinese, noodlijdende staatsbedrijven. Waarnemers prijzen hem als een “doortastende no nonsense figuur”. In 1957 viel Zhu, die in de jaren tachtig ook burgemeester en partijleider in Shanghai was, in ongenade. Maar in 1979 werd hij gerehabiliteerd en begon hij met de sanering van de staatssector.