Witte Huis is uiterst positief over economie

WASHINGTON, 11 FEBR. Niets staat een voortgezette groei van de Amerikaanse economie in de weg, ook de crisis in Zuidoost-Azië niet. De Azië-crisis zorgt juist voor een laag inflatie- en renteniveau. Dat staat in het gisteren verschenen economische jaarrapport van het Witte Huis aan het Congres.

President Clinton prees gisteren bij de presentatie van het rapport zijn eigen beleid. In zijn regeerperiode daalde het overheidstekort, ging de rentestand omlaag en werd veel werkgelegenheid gecreëerd. “Onze economie is sterk, de voorspoed is groot en de vooruitzichten zijn positief”, aldus Clinton.

De economische groei van de Verenigde Staten bedroeg vorig jaar 3,9 procent, het hoogste cijfer in negen jaar. Het werkloosheidspercentage van 4,9 procent was het laagste in 24 jaar. En de inflatie van 1,7 procent de laagste in elf jaar.

Voor 1998 verwacht de regering een afzwakking van de economische groei tot 2 procent. De werkloosheid zal ongeveer hetzelfde blijven en de inflatie komt iets hoger uit, op 2,2 procent, zo voorspelt het rapport van de Raad van Economische Adviseurs. Dit belangrijkste economische adviesorgaan van het Witte Huis voorziet verder aanhoudende economische groei in elk geval tot volgend jaar. “Dat zou de grootste onafgebroken groeiperiode zijn in de na-oorlogse geschiedenis van de Verenigde Staten”, aldus Clinton.

Volgens het rapport is de Amerikaanse economie “fundamenteel gezond en goed uitgerust om onverwachte vlagen van zwaar weer te doorstaan”. De Azië-crisis zal de Amerikaanse export weliswaar wat temperen en de import uit die regio doen toenemen, maar de crisis heeft de Amerikaanse economie zeker ook geholpen. De rentestand ging omlaag door de toestroom van buitenlands kapitaal.

In het rapport is sprake van een 'high employment economy'. Janet Yellen, voorzitter van de Raad van Economische Adviseurs van de president bestreed de voorspelling van de Amerikaanse vakbeweging dat de Azië-crisis in de VS 1,1 miljoen banen zal kosten. “Ik zou niet eens willen zeggen dat dat de Aziatische situatie ook maar enige invloed heeft op de werkloosheid.” Yellen voorspelde een aanhoudende economische groei, ook in de komende jaren, maar waarschuwde wel dat de groei minder hard zal gaan dan nu.

President Clinton ziet in de economische voorspoed van zijn land een mogelijkheid om de in het begin van de jaren tachtig ingezette vergroting van de inkomensongelijkheid te keren. Zo groeide het inkomen van de 20 procent Amerikanen met de laagste inkomens het afgelopen jaar het snelst. Landelijk daalde de armoede van 15,1 procent in 1993 tot 13,7 procent in 1996.

De sleutel tot het succes is volgens de president de budgetdiscipline. Hij keerde zich daarmee fel tegen de door de Republikeinen bepleitte belastingverlaging. “Onverantwoord omgaan met belastingen heeft ons twaalf jaar lang explosieve overheidstekorten, een tweedeling in de samenleving en een laag loonniveau opgeleverd. De fiscale verantwoordelijkheid die wij nu nemen heeft ons de sterkste economie van de laatste generatie bezorgd. Ik zal een terugkeer naar het falende beleid uit het verleden niet toestaan”, aldus Clinton. Volgens Clinton kan dat geld beter gereserveerd worden voor het uitbetalen van pensioenen in de volgende eeuw. (AP, Reuters)