Voorbereiding Volkscongres; Legertop van Indonesië in beraad bijeen

JAKARTA, 11 FEBR. De top van de Indonesische strijdkrachten (ABRI) vergadert sinds gisteren achter gesloten deuren in het legerhoofdkwartier in Jakarta. De bijeenkomst is van groot belang voor het toekomstige leiderschap in Indonesië.

Onderwerp van gesprek is formeel de voorbereiding op de bijeenkomst van het duizendkoppig Volkscongres van 1 tot 11 maart dat een nieuwe president zal aanwijzen. Naar alle verwachting zal dat opnieuw de huidige president generaal b.d. Soeharto zijn.

Algemeen wordt echter aangenomen dat de legertop in Cilangkap vooral praat over de kandidaat van het leger voor het vice-presidentschap en dat maakt deze bijeenkomst, die morgen eindigt, bijzonder belangwekkend. Het leger beschikt in Indonesië over grote politieke invloed. Zo moest president Soeharto in 1993 tegen zijn zin de ABRI-kandidaat, generaal Try Sutrisno, accepteren als zijn nieuwe tweede man. En ook nu weer wordt gesuggereerd dat de legertop Sutrisno voor een tweede termijn herkozen wil hebben. Legerwoordvoerder brigade-generaal A. Wahab Mokadongan zei vanochtend tegenover The Jakarta Post dat het leger “blij zal zijn als Pak (meneer) Try wordt herkozen om zijn militaire achtergrond, maar er zijn meer kandidaten die het overwegen waard zijn”.

De kwestie van de vice-president houdt de gemoederen in Jakarta al enige maanden bezig omdat met de mogelijkheid rekening wordt gehouden dat de Soeharto tijdens zijn volgende termijn tussentijds zal terugtreden ten gunste van zijn vice-president. Intussen circuleren een stuk of twaalf namen van functionarissen die genoemd worden als kandidaten voor het vice-presidentschap. Behalve de huidige vice-presidentTry Sutrisno, zijn dat bijvoorbeeld minister Ginandjar Kartasasmita van Nationale Ontwikkelingsplanning, minister van Onderzoek en Technologie, B.J. Habibie, minister van Informatie, Raden Hartono, maar ook de chef staf van het leger, generaal Wiranto. Ginandjar verklaarde gisteren overigens een eventuele nominatie als kandidaat vice-president af te wijzen. Volgens hem zijn er al te veel namen van kandidaten omloop en heeft dit een negatief effect op de economische crisis.

Het tweede belangrijke onderwerp van de 'leiderschapsontmoeting' in Cilangkap is de kwestie van de nieuwe legercommandant. De huidige commandant, generaal Feisal Tanjung, treedt voor de bijeenkomst van het Volkscongres terug. Aangenomen wordt dat hij in een volgend kabinet minister van Defensie kan worden. Als zijn opvolger wordt veelvuldig de chef staf, generaal Wiranto genoemd, die ook in de race is voor het vice-presidentschap. Maar op de vraag of de ABRI-factie in het Volkscongres de nieuwe legercommandant naar voren zou kunnen schuiven als kandidaat vice-president zei woordvoerder Mokadongan dat dit “te zelfzuchtig zou zijn”