Van Ommeren in tankvaart met Broström

ROTTERDAM, 11 FEBR. Van Ommeren (tankvaart en opslag) en de Zweedse rederij Broström Shipping hebben overeenstemming bereikt over de bundeling van hun zeevaartactiviteiten. Van Ommeren verkoopt daarvoor zijn belang in de zeetankvaart voor 140 miljoen gulden aan Broström.

De transactie levert een boekwinst op van 10 miljoen gulden. De naam van de nieuwe onderneming wordt Brovo, een samenvoeging van Broström-Van Ommeren. De Zweden zullen de koopprijs van 140 miljoen gulden deels voldoen in aandelen. In de nieuwe rederij Brovo kijgt de Nederlandse onderneming op termijn een belang van 50 procent.

Deze aanpak past in het beleid van Van Ommeren om, met een beperkt vermogensbeslag in de zeescheepvaart, opdrachtgevers in de chemische industrie en oliesector een volledig pakket aan logistieke diensten te kunnen aanbieden. Door de transactie verbetert de netto financieringspositie van Van Ommeren met ongeveer 300 miljoen gulden. Van Ommeren zal de versterking van zijn kas gebruiken om zijn positie in de tankopslag te versterken en de logistieke dienstverlening voor de chemische industrie te verbeteren.

Van Ommeren doet daarvoor Van Ommeren Tankers en zijn belang van 40 procent in Van Ommeren Iver Ships over aan Broström. Omdat dat concern de aankoop voor een deel met aandelen betaalt, neemt het belang van Van Ommeren in de Zweedse rederij toe van 48 procent nu tot 59 procent. Het ligt in de bedoeling dit terug te brengen tot 50 procent, zodra Broström een notering zal krijgen aan de effectenbeurs van Stockholm. Begin april zal een notering worden aangevraagd. Het totaal aantal aandelen dat zal worden herplaatst of uitgegeven bedraagt ongeveer twintig procent van de uitstaande 6,5 miljoen aandelen.

Van Ommeren verwacht van de bundeling positieve effecten, omdat de drie te bundelen rederijen dezelfde producten vervoeren, namelijk chemicaliën en schone olieproducten. Bovendien zijn hun vaargebieden voor een belangrijk deel aanvullend.

Brovo gaat een vloot van 51 tankers exploiteren. Van die vloot zijn 35 schepen helemaal of deels in eigendom. De afgelopen vijf jaar is voor een bedrag van ongeveer een miljard gulden geïnvesteerd in modernisering van de vloot. Brovo heeft 900 werknemers. Van Ommeren publiceert op 2 maart jaarcijfers. Het bedrijf maakte eerder al bekend dat het over 1997 een nettowinst verwacht van 140 miljoen gulden.