Tyrrell beëindigt samenwerking met Jos Verstappen

OCKHAM, 11 FEBR. De Formule I-loopbaan van Jos Verstappen is voorlopig voorbij. De kans dat de 25-jarige Limburger dit seizoen nog in actie komt, moet bijna als nihil worden beschouwd sinds Tyrrell gisteren de samenwerking met de Nederlander verbrak.

Verstappen moet plaatsmaken voor de Braziliaan Ricardo Rosset, met wie hij in 1996 een duo vormde bij het Arrows Hart-team. De 29-jarige Zuid-Amerikaan, die in tegenstelling tot Verstappen veel sponsorgeld inbrengt bij Tyrrell, wordt de tweede rijder naast de Japanner Toranosuke Takagi.

Voor Verstappen kwam het bericht niet als een verrassing. Hij had, hoewel hij de afgelopen tijd anders reageerde, verwacht dat Tyrrell niet met hem zou verdergaan. “Wat moet ik daarop zeggen”, zei hij gisteren. “Ik heb nu helemaal niks omdat alle teams inmiddels bezet zijn. Ik kan alleen maar afwachten.” Verstappen kan alleen nog hopen dat in de loop van het seizoen nog ergens een plaats vrijkomt. Ook is een baan als testrijder bij een renstal een mogelijkheid.

Huub Rothengatter, de manager van Verstappen, wilde niet ingaan op de vraag of Verstappen dit seizoen nog in het Grand Prix-circuit actief zal zijn. “Het is heel jammer”, zei de voormalige coureur. “Door de sponsoring hebben we op dit moment de strijd verloren. We hebben fantastisch steun gehad van het bedrijf ICL. Maar ze kunnen ook niet meer doen dan hun polsstok lang is.”

Verstappen zou aan zijn vijfde seizoen beginnen. In 1994 begon hij zijn Formule I-loopbaan bij Benetton als tweede rijder naast tweevoudig wereldkampioen Michael Schumacher. In dat jaar boekte hij zijn beste resultaten met twee derde plaatsen in Hongarije en België.

Ondanks de redelijke prestaties moest hij plaats maken voor de Engelsman Johnny Herbert. Verstappen zocht in 1995 zijn toevlucht tot Simtek, maar dat werd een weinig vruchtbare samenwerking. Na vijf Grand-Prixraces in de achterhoede hield het team wegens geldgebrek op.

In 1996 en 1997 speelde Verstappen bij Arrows Hart - een zesde plaats in Argentinië - en Tyrrell ook slechts een figurantenrol. Na vier seizoenen en 47 races is aan het Formule I- avontuur van Jos Verstappen een (voorlopig) einde gekomen. (ANP/SID)