Trein rijdt zich stuk op aambeeld

LEIDEN, 11 FEBR. Een ijzeren aambeeld op de rails heeft gisteravond ten noorden van Leiden de stoptrein tussen Amsterdam naar Den Haag rond half tien stilgezet. De ongeveer 160 reizigers konden de trein urenlang niet uit, omdat het voertuig geïsoleerd op een spoordijk stond. De trein werd uiteindelijk na ruim twee uur naar Leiden gesleept waar de reizigers konden uitstappen. Zij kregen een taxi aangeboden.

De NS vermoedt dat het stuk ijzer opzettelijk op de rails is gelegd. Enkele weken geleden hadden onbekenden ongeveer op dezelfde plek stukken beton op de rails gelegd. Een trein die hierop inreed, raakte licht beschadigd en kon na korte tijd verder rijden.

Het ongeval gisteravond gebeurde tussen Nieuw-Vennep en Warmond. Volgens de NS kwam de trein door de botsing een stukje omhoog. Het brokstuk stuiterde onder de trein en sloeg gaten aan de onderkant van het treinstel dat daardoor niet meer verder kon. Het spoor werd over zo'n honderd meter beschadigd. (ANP)