Tijdens bezoek aan Algerije; Euro-delegatie verscheurt invitatie FIS

ALGIERS, 11 FEBR. De leider van de delegatie van het Europees Parlement in Algerije, de Fransman André Soulier, heeft gisteren demonstratief een brief van het verboden moslim-fundamentalistische FIS verscheurd met daarin de uitnodiging voor een gesprek.

Volgens Soulier heeft de delegatie de beslissing om de uitnodiging te verscheuren “unaniem” genomen. “Iedereen in de delegatie was het erover eens”, aldus Soulier, “dat we de Algerijnse regering voordat we hier kwamen beloofd hebben geen contacten te leggen met het FIS”. De delegatie van het Europees Parlement hoopt zich in Algerije een beeld te vormen van de situatie in dat land. Volgens journalisten was de brief nog ongeopend toen zij werd verscheurd.

Ook Daniel Cohn-Bendit, die voor de Duitse Groenen in het Europees Parlement zit, verklaarde zich akkoord met het afwijzen van de uitnodiging. Cohn-Bendit, een van de leiders van de studentenopstand in Parijs in 1968, voelde zich echter zichtbaar niet op zijn gemak over het besluit, omdat opmerkingen van hem juist tot de uitnodiging hadden geleid. “Als er een kans van één op tienduizend is om te kunnen zeggen tegen Ali Belhadj (een van de leiders van het FIS red.) dat hij moet afzien van geweld, dan moet dat geprobeerd worden”, zei Cohn-Bendit maandagavond op een discussiebijeenkomst in Algiers. Volgens Cohn-Bendit maakt het dan weinig uit of “de paus, Europarlementariërs of de heer (Kofi) Annan (de secretaris-generaal van de Verenigde Naties red.)” de boodschap overbrengen. De pers in Algerije reageerde gisteren opgewonden op de opmerkingen van de Europarlementariër omdat ze daarin een verkapte uitnodiging aan het FIS zagen voor een ontmoeting. De leider van de Eurodelegatie, Soulier, riep Cohn-Bendit daarop tot de orde en herinnerde hem aan de afspraken met de Algerijnse regering.

De delegatie wil zich in Algerije een beeld vormen van de situatie in dat land. Sinds 1992 zijn daar in de strijd tussen de regering en moslimextremisten ten minste 65.000 doden gevallen.

Veel aanhangers van het FIS beschuldigen de autoriteiten ervan mensen te laten verdwijnen en zelf moordpartijen uit te voeren om moslimextremisten in een kwaad daglicht te stellen. (AFP)