Thomas beste Nederlandse; Duitse vrouwen oppermachtig op 3.000 meter

NAGANO, 11 FEBR. Gunda Niemann heeft vanochtend bij de Olympische Spelen in Nagano een gouden medaille gewonnen op de 3.000 meter. Wereldrecordhoudster Claudia Pechstein en Anni Friesinger bevestigden met respectievelijk zilver en brons de Duitse suprematie.

De Nederlandse vrouwen stelden hevig teleur. Zij speelden geen rol van betekenis. Beste Nederlandse was Annamarie Thomas. Ze eindigde als achtste, vlak voor Carla Zijlstra die in Nagano aan haar laatste Olympische Spelen bezig is. Tonny de Jong kreeg uitgerekend vandaag maagklachten en werd zestiende.

Bondscoach Sijtje van der Lende was niet te spreken over haar pupillen. Ze leverde bikkelharde kritiek op de prestaties van Carla Zijlstra en Tonny de Jong, die als stayers normaal gesproken sneller zijn op de drie kilometer dan Thomas, specialiste op de kortere afstanden. Van der Lende deed de verrichtingen van Zijlstra en De Jong af als “brandhout”.

Gunda Niemann, zesvoudig wereldkampioene allround en achtmaal kampioene van Europa, legde beslag op de derde gouden olympische medaille in haar carrière. Tien jaar geleden bij haar olympische debuut in Calgary ging ze nog zonder medailles terug naar haar woonplaats Erfurt. Vier jaar later werd ze in Albertville olympisch kampioene op de 3.000 en de 5.000 meter en won ze zilver op de 1.500 meter.

Met haar derde gouden plak deed ze haar teleurstellende Olympische Spelen van 1994 in Lillehammer vergeten. In Noorwegen was ze favoriete op drie afstanden, maar kwam ze niet verder dan zilver op de 5.000 en brons op de 1.500 meter. In het Vikingschip in Hamar kwam Niemann op de drie kilometer ten val, vandaag vestigde de Duitse op die afstand een olympisch record. Dat stond sinds 1988 op naam van Yvonne van Gennip. Het is waarschijnlijk dat Van Gennip tijdens de Winterspelen in Japan ook haar olympische records op de 1.500 en de 5.000 meter zal kwijtraken.

Thomas was vandaag weliswaar de snelste Nederlandse, maar was volstrekt niet tevreden met haar race. “Het had per ronde een paar tienden van een seconde sneller moeten zijn, maar daar had ik de kracht niet voor omdat ik de laatste dagen te veel heb getraind.”

Thomas kwam naar haar zin te laat in Nagano aan. Vorige week donderdagmiddag arriveerden de vrouwen uit de kernploeg allround uit het trainingskamp in Koumi. Eenmaal in Nagano wilde ze zo snel en zo vaak mogelijk het ijs op om te trainen en reed ontelbare rondjes achter haar vriend Bart Veldkamp. “Dat is geheel mijn eigen verantwoordelijkheid geweest. Dat had ik beter niet kunnen doen.” De komende dagen zal Thomas vooral in bed te vinden zijn. “De kamers in het olympisch dorp zijn veel te gehorig. We slapen daar niet goed.” Thomas rijdt maandag de 1.500 meter, vier dagen later de afsluitende 5.000 meter.

Het hoogtepunt op de Olympische Spelen is voor Zijlstra nog steeds het dragen van de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie. Daags voor de Spelen begonnen zei de Groningse dat ze blij zou zijn met elke medaille. Volgende week heeft de 28-jarige stayer op de 5.000 meter haar laatste kans om dat doel te bereiken. Zijlstra was verbaasd dat het gat tussen haar en de Duitse vrouwen zo groot was. “Ik voel me namelijk goed, ik ben in vorm. Misschien is dit een prikkel voor de 5.000 meter en heb ik meer felheid nodig. Ik zal de video van mijn race goed bestuderen.” Of Zijlstra na de Spelen doorgaat met schaatsen, beslist ze in de zomer tijdens een vakantie in de Himalaya.

Voor Tonny de Jong begon de eerste wedstrijddag voor de vrouwen met maagkramp. Nooit eerder in haar leven was de 23-jarige Friezin daar door geplaagd. De hele dag heeft ze niets kunnen eten, de drie kilometer reed ze op een lege maag. “Ik vond het een waardeloze rit.” Sijtje van der Lende was het hartgrondig met haar eens en voegde eraan toe dat de maagklachten geen excuus mochten zijn.

Voor de verrassing zorgde vandaag een 21-jarige Amerikaanse die pas in september 1996 voor het eerst op het ijs stond. Jennifer Rodriguez is bezig aan haar eerste internationale seizoen en eindigde als vierde achter het triomferende Duitse trio. Dit schitterende olympische debuut straalde ook af op Gerard Kemkers, de Nederlandse coach van de Amerikaanse schaatsploeg.

Rodriguez is afkomstig uit Miami en maakte furore als rolschaatsster. De dochter van een Cubaanse balling rijdt pas voor het eerst op internationaal niveau. Haar vriend, allrounder KC Boutiette, haalde haar nog geen twee jaar geleden over om het net als hem ook eens op gewone schaatsen te proberen. Een paar maanden voor de Olympische Spelen van 1994 begon rolschaatser Boutiette op gewone schaatsen, in Hamar viel hij in voor Dan Jansen op de 1.500 meter.

Rodriguez was meer dan tevreden. Eigenlijk beschouwt ze de Olympische Spelen als een aardige test voor de Winterspelen die over vier jaar in haar eigen land worden gehouden, ver van het warme Florida. Salt Lake City en goud zijn voor Jennifer Rodriguez twee begrippen die ze zonder schroom in één zin gebruikt.