Strijd over recht op 'merknaam' Gümücçs

AMSTERDAM, 11 FEBR. Er is een strijd ontbrand over de rechten op de merknaam van de Turkse kleermaker Gümücçs. De Arnhemse zakenman P. Rokus heeft de naam Gümücçs vorig jaar november gedeponeerd bij het Benelux Merkenbureau. Vlak daarna deed de kleermaker uit de Amsterdamse Pijp die vorig jaar Nederland moest verlaten hetzelfde.

Rokus is directeur van Interest Zwaenenbergh, een kantoor op het terrein van vastgoed, beleggingen en participatie. Het vastleggen van merknamen valt onder de laatste categorie. De zakenman heeft de naam een dag na de cruciale stemming over de kwestie Gümücçs in de Tweede Kamer gedeponeerd. De kleermaker moest begin oktober Nederland verlaten, omdat hij hier illegaal verbleef. Hij kon niet aantonen dat hij zes jaar in Nederland werkte en belasting betaalde.

Een maand later kreeg Gümücçs te horen dat Rokus een eigen kledinglijn wilde beginnen met zijn naam. Zijn aanvankelijke enthousiasme daarover bekoelde toen bleek dat de zakenman hem daarbij niet per se nodig had. “Hij wil niet met zijn rug tegen de muur staan, terwijl iemand anders met zijn naam zaken doet”, zegt A. Versnel, voorzitter van het voormalig comité 'Gümücçs moet blijven'. Het aanbod van Gümücçs om zijn naam in licentie te geven sloeg Rokus af.

Op advies van zijn advocaat liet Gümücçs vervolgens zelf zijn eigen naam ook vastleggen. Hij heeft vijf jaar de tijd om het depot van Rokus aan te vechten. Maar voorlopig heeft hij daar geen geld voor. Als een van beiden zijn depot te gelde maakt, komt het “zeker tot een rechtszaak”, aldus Versnel. Tot op heden heeft Rokus nog geen concrete plannen naar buiten gebracht. “Het enige wat duidelijk is, is dat hij er zoveel mogelijk geld aan wil verdienen”, meent Versnel.

Rokus, vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar, heeft ook de naam van de Amerikaanse sportheld en acteur O.J. Simpson gedeponeerd.