Street laat favorieten achter zich

ROTTERDAM, 11 FEBR. Skister Picabo Street heeft vandaag de gouden medaille gewonnen op de Super G. Op de Happo'one-piste in Hakuba was de Amerikaanse slechts eenhonderdste sneller dan de Oostenrijkse Michaela Dorfmeister. Landgenote Alexandra Meissnitzer volgde op 0,07 als derde. Nooit eerder in de olympische geschiedenis was het verschil tussen de nummer één en twee zo klein.

Duitsland gold vooraf als de grote favoriet op het ski-onderdeel, met Katja Seizinger, Martina Ertl en Regina Häusl als belangrijkste troeven. Maar geen van drieën kon imponeren op het 2.080 meter lange traject. Seizinger was met haar zesde plaats de beste Duitse op de flanken van de Hakuba.

Winnares Street, wereldkampioene op de afdaling, keerde pas in december terug in het wereldbekercircuit na een jaar van blessureleed. Twee weken geleden liep ze een hersenschudding op. Veel werd vandaag dan ook niet van haar verwacht. Niettemin sprak Street na haar zege euforische woorden. “Hallelujah, Praise the Lord”, zei de Amerikaanse publiekslieveling die vier jaar geleden in Lillehammer zilver won.

Street schreef haar overwinning voor een belangrijk deel toe aan Japan. “Ik hou van dit land, heb er mijn eerste grote succes behaald. In deze cultuur kan ik me vinden. De mensen benaderen succes en superioriteit met meer passie dan welk land ook op deze werekd. Dat maakt voor mij het verschil tussen een gouden race en verdwijnen in de anonimiteit.” Freestyleskister Tae Satoya bezorgde gastland Japan vandaag de tweede gouden medaille. Een dag na de gouden race van schaatser Hiroyasu Shimizu op de 500 meter won de 21-jarige Satoya de olympische titel op de bücklepiste, met een score van 25,06 punten. Het zilver ging naar de Duitse Tatjana Mittermayer, voor Kari Traa uit Noorwegen.

Bij de mannen zegevierde Jonny Moseley. Na een vlekkeloze race bleef de Amerikaan twee Finnen voor, Janne Lahtela (zilver) en Sami Mustonen (brons).