Stem van het Verzet; Maurice Schumann (1911-1998)

ROTTERDAM, 11 FEBR. De Stem van het Verzet. Zo stond Maurice Schumann, die maandagnacht op 86-jarige leeftijd overleed, in Frankrijk bekend. Vanuit Londen presenteerde hij tussen 1940 en 1944 het programma 'Les Français parlent aux Francs', dat als voornaamste doel had om de bevolking in bezet gebied een hart onder de riem te steken.

Zijn bekendheid door de radio stelde Schumann mede in staat om na de oorlog een grote rol te spelen in de Franse politiek. Hij was een van de mede-oprichters van de christen-democratische MRP en was onder andere minister van Buitenlandse Zaken tussen 1969 en 1973.

Maurice Schumann, die in 1911 in Parijs werd geboren, begon zijn carrière als journalist. Hij mocht - als hij terugkeek op zijn jeugd - graag vertellen hoe hij een exclusief vraaggesprek kreeg met de hertogin van Windsor juist voor haar huwelijk met Edward VIII omdat hij haar een boeket bloemen had gestuurd. (Edward VIII deed in 1936 afstand van de Britse troon om te kunnen huwen met de gescheiden Wallis Simpson, die na haar huwelijk tot hertogin van Windsor werd gemaakt).

In 1940, toen Frankrijk werd overrompeld door de nazi's, vluchtte Schumann naar Londen waar hij al snel de woordvoerder werd van Charles de Gaulle. Hij nam deel aan de invasie in Normandië op D-Day, 6 juni 1944. Volgens critici gedroeg Schumann zich echter op een manier die nauwelijks bij zijn statuur paste. De toen al beroemde journalist zou erin hebben toegestemd om met een parachute boven Frankrijk gedropt te worden, maar durfde op het allerlaatste moment - toen het vliegtuig al boven Frankrijk vloog - niet te springen.

Van 1951 tot 1954 was Schumann staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Toen De Gaulle in 1958 weer aan de macht kwam, bekleedde hij diverse ministersposten, onder andere die van Onderzoek en Sociale Zaken. Onder Pompidou moest Schumann, die van oorsprong jood was maar zich tot het rooms-katholicisme had bekeerd, als minister van Buitenlandse Zaken (1969-1973) de pro-Arabische opstelling van Frankrijk verdedigen tegen leden van het parlement die het voor Israel opnamen. In 1974 werd Schumann lid van de Senaat, hetgeen hij tot zijn dood bleef. Schumann vond naast zijn politieke carrière tijd om een groot aantal boeken te schrijven. In 1974 werd hij lid van de prestigieuze Académie Française.

President Chirac noemde Schumann gisteren “één van de grote getuigen van onze tijd”. Volgens Chirac was Schumann “een hartstochtelijk man, hartstochelijk voor vrijheid, hartstochtelijk voor cultuur en hartstochtelijk voor Frankrijk”.