'Spice Boy' Owen treedt in voetsporen Edwards

ROTTERDAM, 11 FEBR. Wembley en voetbalhistorie blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Engelse elftal speelt vanavond een oefenwedstrijd tegen Chili, ter voorbereiding op het WK in Frankrijk. Als Michael Owen zoals verwacht wordt opgesteld door bondscoach Glenn Hoddle, dan vestigt de aanvaller van Liverpool een nationaal record. Met 18 jaar en 59 dagen is Owen de jongste Engelse international van deze eeuw.

Owens leeftijd is niet de oorzaak van alle ophef in Engeland. Het Nederlands record staat bijvoorbeeld op naam van Jan van Breda Kolff, die in 1911 in Oranje debuteerde. De HVV'er was destijds 17 jaar en 74 dagen. Wie dezer dagen vooral de aandacht trekt in Engeland, is Owens beroemde voorganger Duncan Edwards. Hij speelde zijn eerste cap in 1955 tegen Schotland. Edwards was destijds 18 jaar en 183 dagen. De recordhouder overleed in 1958 op 21-jarige leeftijd na een vliegtuigongeluk met de selectie van Manchester United.

Volgens Britse voetbalexperts kan de aanvaller Owen uitgroeien tot een waardige opvolger van de middenvelder Edwards. Owen is geboren in Chester, waar hij als kleuter zijn vader zag uitblinken bij de plaatselijke voetbalclub. Terry Owen speelde eerder voor Everton en stond bekend als een goede aanvaller, maar zonder het talent van zijn zoon. Michael Owen maakte tijdens een schooltoernooi 72 doelpunten en verbeterde daarmee het oude record van de latere vedette Ian Rush.

Owen belandde op zestienjarige leeftijd bij Liverpool. Manager Graeme Souness haalde hem naar Anfield Road, waar hij in korte tijd uitgroeide tot de publiekslieveling. Owen maakte in 33 wedstrijden vijftien treffers voor Liverpool. He is a teenage striking sensation, sprak zijn huidige manager Roy Evans. “We praten niet meer over potentie, maar over een volwassen speler die alle facetten van het spel begrijpt.”

Owen maakte afgelopen zaterdag twee treffers tegen Southampton. Eind vorige maand maakte hij misschien wel zijn mooiste doelpunt. In de wedstrijd tegen Newcastle United volleerde hij de bal vanuit een bijna onmogelijke hoek in het vijandelijke doel. Manager Kenny Dalglish van Newcastle beklaagde zich na afloop over de fraaie actie. “Michael had niet het recht om zo te scoren”, sprak de voormalige spits van Liverpool.

Owen kreeg vorig seizoen een stageplaats bij het Engelse elftal. Tot dusverre speelde hij alleen interlands voor Jong Engeland. Toen hij in 1997 tijdens een jeugdinterland uit het veld werd gestuurd, kreeg hij meteen kritiek van Hoddle. De bijnaam van Owen was snel verzonnen: Spice Boy. Een paar maanden na het incident heeft Hoddle zich bedacht. Hij selecteerde Owen en bracht de aanstaande recordhouder in verlegenheid. “Ik ben heel trots dat ik vergeleken word met Duncan Edwards. Voor mijn opa was hij een held.”