Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met de Brit Bob Moore over zijn onderzoek naar de nazi-vervolging in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat Nederlanders weinig hebben gedaan om de joden te helpen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de ruzie tussen de kleine Limburgse gemeente Onderbanken en een Navo-basis in Duitsland. De Navo wil een bos kappen maar Onderbanken weigert er aan mee te werken. Ook aandacht voor de Scientology kerk die na de dood van de Amerikaanse Lisa McPherson weer in een kwaad daglicht komt te staan. Ned.1, 20.23-20.57u.

Nova. Onder meer aandacht voor de commotie over de toezegging van staatssecretaris Gmelich Meijling van Defensie om een fregat naar het Golfgebied te sturen en hoofdofficier Vrakking met een opsomming van bewijzen over de recente beursfraude in Amsterdam waarbij tientallen verdachten zijn aangehouden. Ned.3, 22.29-22.59u.

De Kwestie. Journalist en Midden-Oosten-deskundige van deze krant Michael Stein, praat over het hoe, waarom en gevolgen van een eventuele aanval van de Verenigde Staten op Irak. Wat zullen de consequenties zijn als Israel bij het conflict wordt betrokken. RTL5, 22.45-23.15u.

Retourtje '60. Oud-zwemkampioene Ada Kok die in de jaren zeventig door een bloedziekte werd getroffen vertelt hoe ze haar leven heeft kunnen volhouden. Ned.1, 23.08-23.44u.

De Koorts van de Welvaart. Onderwijsdeskundige en psycholoog Bob van der Meer beoordeelt de rol van de school in het overdragen van waarden en normen. Morgen, Ned.1, 14.43-15.13u.

DOCUMENTAIRE

Wat is nou...stappen? Frans Bromet en Peter van Ingen ondervragen een directeur van een beveiligingsbedrijf, een eigenaar en een portier van een discotheek, een popdeskundige en een bedrijfsleider van een café over wat 'stappen' nu eigenlijk is. Ned.3, 19.56-20.32u.

Dossier Weerwerk. Dominee Jan de Boer liet zich transformeren tot vrouw. Zijn gemeente, die hem voorheen op handen droeg, heeft mevrouw Janine de Boer echter plotseling de rug toegekeerd. Ned.3, 21.00-21.25u.

Kaap de Goede Hoop. Het gaat slecht met de traditionele Chinese horeca in Nederland. Een nieuwe generatie jonge Chinezen wil laten zien hoe het ook kan. Verder een 28-jarige leraar geschiedenis die opgebrand is in het onderwijs, en een opvoedingscursus in Amersfoort. Ned.3, 21.25-21.52u.

Under the sun: Painted babies. Over de dilemma's waar ambitieuze ouders voor komen te staan die hun kinderen mee laten doen met talentenjachten en schoonheidswedstrijden in de VS (slot). BBC2, 22.00-22.50u.

Prostitute. Slot van serie portretten van mensen in de prostitutie. De 60-jarige Jose is een meesteres die een dubbelleven leidde als huisvrouw en prostituee. Toen ze genoeg geld had, verbrak ze haar huwelijk en trok bij haar vriendin in. BBC1, 23.45-00.15u.

Erschiesst sie wie die Hunde! Documentaire over de propagandaprocessen in maart 1938 in Moskou, waarin Stalin met zijn tegenstanders afrekende. Duitsl.1, 23.00-00.30u.

DRAMA

The X Files. Amerikaanse sf-misdaadserie. Skinner krijgt een moord in de schoenen geschoven, nadat hij de dood van een jonge vrouw verdoezeld heeft die aangevallen werd door een zwerm bijen. BBC1, 23.00-23.45u.

KUNST

Films & Sterren. Meervoudig Oscar-winnaar Jack Nicholson wordt in de schijnwerpers gezet naar aanleiding van zijn Golden Globe voor zijn hoofdrol in de komedie As Good as it Gets. Veronica, 21.30-22.05u.

VPRO-laat: Zeeman met boeken. De boeken die besproken worden zijn Onvoltooid Verleden (Hugo Claus), Tussen Mes en Keel (Geerten Meysing), Sneeuw van Hem (Koos van Zomeren), De Onaanraakbare (John Banville) en Uit verre Vergetelheid (Patrick Modiano). Ned.3, 23.22-0.13u.

WINTERSPELEN NAGANO

Olympische winterspelen (Ned.2, 19.00-19.50u.). Samenvattingen van de 3000 meter schaatsen voor vrouwen van vanmorgen, de combinatie slalom mannen en skispringen vanaf de 90 meter schans. Studio NOS (Ned.2, 23.00-23.36u.) Onder meer met een historisch overzicht van de olympische 1500 meter voor mannen. Olympische winterspelen (Ned.2, 1.55-9.15u.). Rechtstreeks verslag van de afdaling mannen (skiën) en de 1500 meter schaatsen voor mannen, 10 kilometer vrouwen cross country vrij en 10 kilometer mannen klassiek. Ook beelden van de series en finales van het halfpipe snowboarden vrouwen en mannen. Morgenmiddag tussen 12.00 en 14.30u. de hoogtepunten uit de ochtend en diverse reportages.

TV-FILM

There are no Children here. Een alleenstaande moeder weigert te zwichten voor de heersende moraal in een gewelddadige wijk waar zij met haar jonge kinderen woont. Met Oprah Winfrey. RTL4, 20.30-22.10u.

FILM

. Don Juan DeMarco (Jeremy Leven, 1995, VS). Zie film-vooraf. Belg.2, 20.30-22.10u.

Ya chotela uwidetj angelow / I Wanted To See Angels (Sergei Bodrov, 1992, Rusland/VS). De regisseur van Vrijheid is Paradijs en het onlangs bij ons uitgebrachte Prisoner of the Mountains maakte een vitale road movie over de Russische jeugd. Twintigjarige Bob is gek op Easy Rider en legt per motorfiets 1000 kilometer naar Moskou af om er een crimineel klusje te klaren. Duitsl.3-West, 23.30-0.50u., nagesynchroniseerd.

Der Stern von Afrika (Alfres Weidenmann, 1956, West-Duitsland). Biografische oorlogsfilm over Duitse gevechtspiloot Hans-Joachim Marseille, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Afrika heldendaden verrichtte. Duitsl.2, 0.45-2.25u., zwart-wit.