Seizoen voor Erben Wennemars niet helemaal verloren

NAGANO, 11 FEBR. Erben Wennemars kan weer lachen. Toch overheerst bij de Nederlandse sprinter de teleurstelling over het plotselinge einde van zijn Olympische Spelen. In het olympisch dorp verwerkte hij de emoties na zijn pijnlijke val gisteren op de 500 meter, veroorzaakt door een val van Grunde Njös. In een poging de Noor te ontwijken viel hij over een blokje waarbij zijn linkerarm uit de kom schoot en hij een botbreukje in diezelfde arm opliep.

Wennemars blijft in het olympisch dorp, omdat hij nog steeds als een lid van de ploeg wordt beschouwd.

De clown in de 22-jarige sprinter kwam vanochtend onder de douche weer even tevoorschijn. Toen hij met hulp van arts Hans Smid aan het douchen was, spoot hij bondscoach Peter Mueller nat. Na een goede nachtrust had Wennemars vanochtend geen behoefte meer aan pijnstillers. Zijn linkerarm rust in een speciale brace. Als een arm eenmaal uit de kom is geschoten, is de kans op herhaling groot. “Die arm kan er weer makkelijk uitschieten”, zei Smid.

Mueller heeft vertrouwen in een spoedig herstel van Wennemars, ook al moet de sprinter met zijn schouder drie weken rust houden. “Over een paar dagen fietst hij weer op de rollerbank. Rusten is niks voor Erben. Zijn seizoen is nog niet voorbij, maar het vervelende is dat de Olympische Spelen slechts één keer in de vier jaar worden gehouden. Ik heb hem wel gezegd dat die vier jaar heel snel voorbij zijn.” Volgens Mueller kan Wennemars dit seizoen nog wel deelnemen aan de WK afstanden, die in het laatste weekeinde van maart in Calgary worden gehouden.

Op de 1.500 meter schaatst Jan Bos morgen in plaats van Wennemars. Martin Hersman, die oorspronkelijk alleen voor de 1.500 meter naar Nagano was gekomen, vervangt hem zondag op de 1.000 meter. Bos zou alleen de 1.000 meter nog rijden.

“Jan aarzelde heel even of het wel goed was om het te doen, zo vlak voor de 1.000 meter. Hij gaat hem nu schaatsen voor Erb. Hij heeft natuurlijk een tijdje niet meer getraind voor de 1.500 meter, maar hij is op die afstand de snelste ter wereld. Hij is niet goed voorbereid, maar wel erg gemotiveerd.”, aldus Mueller. Eind november reed Bos in Calgary de 1.500 meter in een officieuze wereldrecordtijd van 1.48,68.