Rob Lubbers: rendement is zeker niet zaligmakend

DEN HAAG, 11 FEBR. Het rendementsdenken beheerst in extreme mate het bedrijfsleven. Het financiële resultaat lijkt de belangrijkste meetlat te zijn.

Daardoor dreigen andere waarden ondergeschikt te worden. Als ondernemingen niet meer oog krijgen voor sociale zaken in de maatschapij kan dit ook in Nederland leiden tot sociale onrust.

Dit stelt Rob Lubbers, oud directeur van Hollandia Kloos, nu algemeen directeur van de participatiemaatschappij HIM Furness, tevens voorzitter van Stichting De Ombudsman.

“Ik zou het waarderen als een bedrijf aan het eind van het boekjaar zijn aandeelhouders uitlegt: beste mensen het is geen 25 procent rendement maar 18 procent geworden. Daar staat tegenover dat we besloten hebben een fabriek open te houden. Ik vind dat er weer een sfeer moet komen waarin ondernemers dat kunnen zeggen en niet overgeleverd zijn aan afstandelijke analisten, die een winstverwachting neerleggen en de indruk wekken dat een bedrijf het slecht doet als de uitkomst wat lager uitvalt”, zegt hij in een interview in Forum het tijdschrift van werkgeversvereniging VNO/NCW.

Lubbers maakt zich zorgen. Hij vindt dat het steeds duidelijker de verkeerde kant opgaat. Een gezond rendementsstreven vindt hij noodzakelijk, maar mag niet de belangrijkste doelstelling zijn “Je ademt om te leven, maar leeft niet om te ademen. Wie legt mij uit dat een rendement 25 procent moet zijn.”

De ondernemer wijst er op dat met name in de grote steden de vooruitzichten voor mensen zonder baan somber zijn.

Ook de permanente neerwaarste druk op sociale voorzieningen vergroot de kans op sociale onrust. Hij ziet hierin een gevaar voor een tweedeling in de maatschappij.