Protestant in Belfast gedood

BELFAST, 11 FEBR. In Noord-Ierland heeft een onbekende schutter gistermiddag de 38-jarige protestant Bobby Dougan in Belfast doodgeschoten, terwijl deze in de auto zat te wachten. Enige uren later nam de politie drie verdachten mee voor verhoor. Volgens anonieme bronnen bij de politie hebben twee van de drie sterke banden met de IRA.

Geen enkele organisatie heeft tot nog toe de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Sinds juli vorig jaar neemt de IRA een bestand in acht om de onderhandelingen over vrede een kans te geven. In 1994 had de IRA, die toen nog geen bestand in acht nam, Dougan al in de maag geschoten. De moord op Dougan, die lid zou zijn van de protestantse para-militaire Ulster Defence Association, vertoont ook sterke overeenkomsten met een eerdere moordaanslag op een lid van de UDA door de republikeinse splinterorganisatie INLA. Deze verzet zich tegen het bestand dat de IRA in acht neemt.

In een verklaring liet de INLA gisteren echter weten niets met de moord op Bobby Dougan te maken te hebben. De beschuldiging aan het adres van de IRA kwam na een eerdere moord gisteren op een 33-jarige drugshandelaar. Ondanks het bestand gaat de IRA volgens de politie door met strafmaatregelen tegen veronderstelde criminelen. Een eerdere aanslag op de drugshandelaar was mislukt omdat deze een kogelvrij vest droeg. “Ze (de IRA red.) kwamen gewoon terug om het karwei af te maken”, aldus het hoofd van de Noord-Ierse politie, Ronnie Flanagan. (AP)