Over actie VS tegen Irak; Arabische Golfstaten nog steeds verdeeld

DUBAI, 11 FEBR. De zes Arabische Golfstaten zijn nog niet in staat gebleken een gemeenschappelijk standpunt in te nemen ten aanzien van een Amerikaans ingrijpen om Irak te dwingen volledig mee te werken met de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties.

De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, sprak gisteren in Doha, de hoofdstad van Qatar, de overtuiging uit dat de Verenigde Staten in de crisis rond Irak kunnen rekenen op “de steun van alle staten van de Golf”, ook als het een militaire actie wordt. Cohen deed deze uitspraak aan het einde van zijn rondreis door het Golfgebied.

Het sjeikdom Qatar nam echter kort daarna afstand van de Amerikaanse aanvalsplannen. Het liet weten dat de VS afspraken hebben gemaakt met andere Golfstaten en dat Qatar nog steeds hoopt op een diplomatieke oplossing. Volgens de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, sjeik Hamad bin Jassim, “willen de lidstaten van de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC), Qatar inbegrepen, niet dat Irak opnieuw wordt getroffen en gebombardeerd. Wij geven om het Iraakse volk.” Een soortgelijk standpunt werd afgelopen weekeinde vertolkt door Saoedi-Arabië, dat vervolgens niet door Cohen werd gevraagd om toestemming voor Amerikaanse aanvalsvluchten naar Irak. De Verenigde Arabische Emiraten drongen er gisteren bij minister Cohen op aan de diplomatieke inspanningen te intensiveren om een oplossing van de crisis rondom Irak bereiken.

De landen van de GCC houden vandaag spoedberaad in Koeweit. Koeweit, Bahrein en Oman zijn de enige Golfstaten die tot dusverre in de een of andere vorm daadwerkelijke steun geven de Amerikaanse positie.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Sahhaf, omarmde vanochtend een Russisch voorstel om een militaire actie te voorkomen. Het betreft een voorstel om acht van de 'presidentiële plaatsen' - die Irak tot dusverre buiten inspectie door de VN-ontwapeningscommissie UNSCOM houdt - wel voor controle open te stellen. Sahhaf zei in Kairo dat de acht plaatsen in feite “alle presidentiële plaatsen zijn”. De inspectie zou moeten worden verricht door groep deskundigen die door de secretaris-generaal van de VN zou worden aangewezen - en dus niet door UNSCOM. Ten slotte kunnen deze experts “alle tijd nemen die nodig is, van een tot twee maanden”. De Egyptische president Mubarak waarschuwde Sahhaf dat “er een bloedbad zal zijn” als Irak niet de resoluties van de Veiligheidsraad van de VN ten uitvoer legt”. (Reuters, AP, AFP)