Opnieuw kluisjes bank opengebroken

ROTTERDAM, 11 FEBR. In een kantoor van de VSB Bank in het centrum van Den Helder zijn gistermorgen ruim tweehonderd kluisjes opengebroken. De overvallers, die zich op maandagavond hadden laten insluiten in de bank, verlieten met een nog onbekende buit het gebouw toen het personeel de kluisruimte opende.

Volgens de politie in Den Helder zou de kluisjesroof zijn gepleegd door twee mannen. De twee werden buiten opgewacht door een derde man in een auto. De overvallers hebben de kluisruimte met een grote tas kunnen verlaten. Bij de overval werd volgens de politie geen geweld tegen het personeel van de bank gebruikt. De politie heeft een onderzoek ingesteld, maar vooralsnog ontbreekt elk spoor van de daders.

Op 27 januari vond in Eindhoven een soortgelijke overval plaats bij een filiaal van ABN-Amro. Daarbij werden iets minder dan de helft van de 1.100 aanwezige safeloketten opengebroken. Ook bij die overval lieten twee mannen zich insluiten en konden het gebouw verlaten toen het personeel de kluisruimte opende. De medewerkers van de Eindhovense bank werden toen gedwongen op de grond te gaan liggen. De daders verdwenen via een nooduitgang aan de voorzijde van de bank.

Volgens een woordvoerder van de politie in Den Helder is het niet uitgesloten dat de twee overvallen verband met elkaar houden. “De werkwijze van de overvallers hier komt in ieder geval wel overeen met de overval in Eindhoven”, aldus een woordvoerder van de politie.

De eigenaren van de opengebroken safeloketten zijn inmiddels door de VSB Bank persoonlijk op de hoogte gesteld. De bank zal het reglement kluisloketten toepassen. Dit houdt in dat de bank tegenover huurders van de safeloketten tot een bedrag van maximaal 100.000 gulden per kluisloket aansprakelijk is voor aangetoonde materiële schade.

Veel particulieren bewaren hun sieraden, waardepapieren en contant geld in een kluisje bij de bank. De banken hebben zelf geen overzicht over de inhoud van de safeloketten die door de klanten worden gehuurd.