Okinawa opnieuw in verzet tegen VS

In Japan is de discussie over de Amerikaanse troepen op Okinawa opnieuw opgelaaid. De nieuwe burgemeester van Nago blijkt minder meegaand dan de regering dacht.

TOKIO, 11 FEBR. De burgemeester van de kleine stad Nago op het eiland Okinawa confronteert de Japanse regering dezer dagen opnieuw met de consequenties van haar militaire veiligheidsbeleid. De stad weigert vooralsnog gastheer te zijn voor een nieuwe Amerikaanse helikopterbasis.

De regerende Liberaal-Democratische Partij reageerde eergisteren verheugd op de overwinning van Tateo Kishimoto in de verkiezingen voor het burgemeesterschap voor Nago, in de veronderstelling dat hij voorstander was van de bouw van een drijvende helikopterbasis in de baai bij de stad. De LDP had hem gesteund in zijn campagne. Maar na zijn verkiezing verklaarde Kishimoto: “Zolang gouverneur Ota (van de provincie Okinawa) tegen de helikopterhaven is, kan ook ik niet met de bouw instemmen.” Zo is gouverneur Ota opnieuw de luis in de pels van premier Hashimoto.

Het eiland Okinawa is sinds de Tweede Wereldoorlog voor zo'n 20 procent in gebruik door het Amerikaanse leger. Al jaren protesteert de lokale bevolking zonder veel succes tegen deze bases. Totdat het drie jaar geleden tot een uitbarsting kwam na de verkrachting van een 12-jarig meisje door drie VS-militairen. Gouverneur Ota van de provincie Okinawa maakte zich leider van het verzet door zijn medewerking te weigeren aan de gedwongen verhuur van land voor de Amerikaanse bases. Onder deze druk zag de Japanse regering zich gedwongen de VS medewerking te vragen, en de twee regeringen kwamen overeen om de overlast voor de bevolking te verminderen. De VS wezen een vermindering van de bases op Okinawa, het belangrijkste Amerikaanse steunpunt in Japan, echter pertinent af.

De grootste steen des aanstoots op Okinawa is de helikopterluchthaven midden in het dorp Ginowan. Scholieren volgen hun lessen terwijl helikopters pal naast de school met gierende motoren opstijgen en landen. Japan en de VS kwamen overeen de luchthaven naar een drijvende locatie te verplaatsen. Daarnaast zijn inmiddels artillerie-oefeningen verplaatst naar het Japanse hoofdeiland en beloofde de regering een ruim pakket financiële hulp aan Okinawa, de armste provincie van het land. Gouverneur Ota accepteerde destijds de overeenkomst nadat uit een referendum bleek dat er op Okinawa geen meerderheid was voor volledige sluiting van de Amerikaanse bases.

Na ruim een jaar stilzwijgen wierp gouverneur Ota zich vorige week vrijdag, twee dagen voor de verkiezing van een nieuwe burgemeester van Nago, opnieuw in de strijd tegen de regering. De bevolking van Nago heeft zich in december in een referendum tegen de drijvende basis uitgesproken, zo constateerde Ota, en dus nam ook hij stelling tegen de bouw van de drijvende luchthaven bij Nago. Vervolgens gaf de nieuwe burgemeester de regering een koude douche met de mededeling dat hij het standpunt van zijn gouverneur zal volgen.

Zo dwingt Okinawa onder leiding van de populaire gouverneur Ota opnieuw de Japanse regering na te denken over het veiligheidsbeleid. De VS weigeren hun troepen op Okinawa te verminderen. Japan accepteert dit standpunt als een trouwe vazal. De bevolking op Okinawa dwingt de eigen regering echter een keuze te maken tussen de beschermende paraplu en de globale strategie van de VS en de belangen van de eigen bevolking.