NAVO: niet minder troepen naar Bosnië

BRUSSEL, 11 FEBR. Binnen de NAVO tekent zich consensus af om de vredesmacht voor Bosnië, SFOR, voorlopig op de huidige sterkte van ongeveer 35.000 man te handhaven. Dat bleek gisteravond nadat de zestien NAVO-ambassadeurs voor de eerste keer hadden vergaderd over de opvolger van SFOR, waarvan het mandaat eind juni afloopt.

Hoewel het ging om een eerste gedachtewisseling, tekent zich een duidelijke voorkeur af voor het handhaven van de huidige troepenmacht tot in ieder geval de verkiezingen in september. Die optie werd vorige week ook aanbevolen door het militair comité van de NAVO. Volgende week maandag spreken de NAVO-ambassadeurs verder over SFOR's opvolger.

Zij hebben nog geen overeenstemming bereikt over de naam van de troepenmacht die in de wandelgangen Follow On Force, FOFOR, wordt genoemd. Sommige landen willen een nieuwe naam, om aan te geven dat het gaat om een nieuw mandaat. Andere zien geen reden SFOR om te dopen. Het Amerikaanse Congres moet ook nu de verlenging van de vredesmacht nog goedkeuren. Enkele senatoren hebben laten weten dat geringe Europese steun voor het optreden van de VS tegen Irak zal meewegen in hun besluit een opvolger voor SFOR goed te keuren.