Muur van Srajevo

Foto: SARAJEVO - Driehonderd Bosnische Serviërs hebben in Sarajevo een symbolische muur gebouwd als protest tegen de arrestatie, vorige week vrijdag, van de Serviër Goran VaEÉc, die ervan wordt verdacht in 1993 de Bosnische vice-premier Hakija TurajliEÉc te hebben vermoord. De Serviërs zijn kwaad over de aanhouding, die naar hun zeggen plaatsvond in het niemandsland tussen 'hun' Servische Republiek en de moslim-Kroatische federatie; aldus zou de aanhouding 'illegaal' zijn geweest.

De muur, die de verwijdering symboliseert tussen de twee territoriale eenheden van Bosnië, is tien meter lang en staat op de grens in Dobrinja, de voorstad van Sarajevo waar VaEÉc werd gearresteerd. Volgens de demonstranten heeft de arrestatie van VaEÉc aangetoond dat de Serviërs zich in Sarajevo niet veilig kunnen voelen. Ze willen elke dag dat VaEÉc gevangen blijft, een stukje muur bijbouwen.

De 'Muur van Sarajevo' herinnert aan de dreigementen van de leider van de Bosnische Serviërs, Radovan KaradEÉc, die tijdens de Bosnische oorlog voorstelde Sarajevo te verdelen tussen de moslims en de Serviërs en door de stad een “Berlijnse Muur” te bouwen. De demonstranten zijn over het algemeen aanhangers van de 'hardliners' in de leiding van de Bosnische Serviërs en volgelingen van KaradEÉc. (Foto Reuters)