'Morgen benoeming Pieper bij Philips'

ROTTERDAM, 11 FEBR. Philips maakt morgen bij de presentatie van de jaarcijfers bekend dat de Nederlander R. Pieper toetreedt tot het topmanagement. Dat is vanmorgen uit goede bron vernomen.

Philips kon voor commentaar hierover niet meer worden bereikt. Philips heeft eerder op de ochtend wel bevestigd dat met Pieper (41) wordt onderhandeld over een topfunctie. President-commissaris F. Maljers bevestigde eind vorig jaar tegenover deze krant dat er gesprekken gaande waren, maar Philips ontkende dit tot voor kort.

Philips beweert nu dat de onderhandelingen met Pieper pas een aanvang hebben genomen na zijn vertrek bij Compaq, precies een maand geleden. Pieper werd bij dit Amerikaanse computerconcern afgelopen najaar benoemd tot tweede man.

Volgens bronnen dichtbij Philips zijn Pieper en Philips dichtbij een akkoord. Pieper zou worden aangetrokken om de huidige president op te volgen, die met gezondheidsproblemen te maken heeft gehad. Philips ontkent dat Boonstra nu nog gezondheidsproblemen heeft.

Pieper presenteerde vanmorgen in Den Haag samen met minister Wijers (Economische Zaken) plannen voor het ondersteunen van beginnende ondernemers in de informatietechnologie en telecommunicatie. Pieper wordt voorzitter van een organisatie (twinning netwerk) die zich daarvoor gaat inzetten. Het werk als voorzitter van deze organisatie zal naar verwachting niet meer dan tien procent van zijn tijd opeisen.

Pieper reageerde terughoudend op vragen over zijn komst naar Philips. “Sinds ik mijn ontslag heb genomen bij Compaq, hebben veel bedrijven interesse getoond”, aldus Pieper. Hij erkende wel dat hij al een paar keer met Philips heeft gesproken. “Maar ik ga nu geen vooraankondigingen doen”, aldus Pieper.

Boonstra streeft naar verjonging van het Philipsmanagement. “De organisatie vindt nog steeds dat iemand op zijn minst vijftig moet zijn voordat hij iets mag”, zei hij daarover in Vrij Nederland. “Dat is een héél vervelende situatie.” Medio december maakte Philips de komst bekend van vijf nieuwe leden in de raad van bestuur. Maar ondanks de komst van deze jongeren blijft de leeftijd van Philips' leden van de raad van bestuur hoog (tussen 49 en 58).

Roel Pieper heeft een bliksemcarrière achter de rug in de informatietechnologie. Kort na zijn afstuderen als informaticus in Delft trad hij in dienst van het Duitse bedrijf Software AG. Daar werkte hij omstreeks tien jaar. Eind 1990 vertrok hij naar een dochter van het Amerikaanse telefoonbedrijf AT&T. Later trad hij in dienst van het computerconcern Tandem.

Pieper en Boonstra kennen elkaar al enige tijd. Zij delen een passie voor het zeezeilen. Afgelopen zou de Philips-president op Piepers jacht 'Favonius' meevaren in een zeilwedstrijd in de buurt van San Fransisco. Wegens zijn rugklachten (hernia) moest Boonstra verstek laten gaan.