Memorandum toont nieuwe verliezen; STE bekijkt mogelijke voorkennis bij Tulip

ROTTERDAM, 11 FEBR. De “beurswaakhond” Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) en de Amsterdamse beursorganisatie AEX voeren onderzoeken uit naar mogelijke effectenhandel met voorkennis bij Tulip Computers en ongelijke informatieverstrekking door het bedrijf aan beleggers.

Tulip heeft vorig jaar opnieuw verlies geleden en had in het derde kwartaal van vorig jaar zelfs onvoldoende financiële middelen om de koersfuctuaties van de Amerikaanse dollar op te vangen. Daardoor ontstond een extra verlies van 3 miljoen gulden.

De verliezen en de verschillende onderzoeken staan vermeld in een zogeheten informatiememorandum dat Tulip gistermiddag met grote vertraging heeft gepubliceerd. Dit memorandum moest worden opgesteld in verband met de plaatsing van nieuwe aandelen op 23 september van het vorig jaar. Door deze uitgifte van aandelen tegen een ongebruikelijk lage koers ten opzichte van de toen geldende aandelenkoers op de effectenbeurs werd het aantal aandelen met 1,85 miljoen aandelen (bijna 40 procent) uitgebreid. Door de emissie kreeg Tulip voor 21 miljoen gulden extra vermogen. Op het moment van de onderhandse plaatsing bedroeg de beurskoers van het verlieslijdende Tulip 16,20 gulden. Tulip benaderde de beleggers zelf omdat verschillende financiële instellingen een openbare emissie van aandelen niet haalbaar vonden. De anonieme beleggers kochten de aandelen voor 11,62 gulden en konden die zonder enige belemmering weer doorverkopen. Volgens het memorandum zijn de nieuwe aandelen deels of geheel verkocht. De koers van Tulip stond vanmiddag op 8,50 gulden, een verlies van dertig cent ten opzichte van gisteren.

Dat Tulip er meer dan vier maanden over heeft gedaan om dit memorandum samen te stellen, zorgde in financiële kringen gistermiddag en vanochtend voor het nodige misbaar. “De effectenbeurs had Tulip al veel eerder naar het strafbankje moeten verwijzen voor bedrijven die hun aandeelhouders niet of te laat informeren over de gang van zaken”, aldus een bankier vanochtend. De directie van het bedrijf was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.In het eerste halfjaar leed Tulip een verlies van 6,8 miljoen gulden. Ook het tweede halfjaar werd een “aanzienlijk” verlies geleden. In 1996 werd 10 miljoen gulden verloren. Het bedrijf meldt verder in het informatiememorandum aanloopstoringen in zijn nieuwe fabriek in Den Bosch die vorig jaar in gebruik is genomen, problemen bij zijn eigen management informatie systeem en tegenvallers bij zijn joint-venture in het Verre Oosten (Tulip Asia). Het is mogelijk dat op de waardering van deze investering in de jaarrekening van Tulip “materiële correcties” ten laste van het eigen vermogen getroffen moeten worden.

De aandelen zijn geplaatst bij anonieme beleggers die schuil gaan achter vier bedrijven op de Nederlandse Antillen, een in Luxemburg en een in Panama. Met de opbrengst van verkochte Tulip-aandelen kocht het computerbedrijf bezittingen uit de failliete boedel van concurrent Commodore. Tulip had eerst overnamebesprekingen gevoerd met Commodore, maar die vervolgens weer beëindigd.

De transactie met de aankoop van de Commodore-activa kwam tot stand via een intermediair, zo meldt Tulip. Het bedrijf voegt eraan toe dat geen van zijn eigen directieleden, commissarissen of kernfunctionarisen direct of indirect financiële belangen hadden in de vennootschappen die de bezittingen van Commodore hebben doorverkocht.

Naast deze activa heeft Tulip ook een overeenkomst gesloten met twee voormalige Tulip-medewerkers, onder wie bestuurder Van Tienen, om een Europees distributienetwerk op te zetten. Het memorandum vermeldt dat de curator in het faillissement van een eerdere Commodore-onderneming een schadeclaim heeft ingesteld wegens wanbestuur.