Melodrama Shimizu ontroert tv-kijkers

TOKIO, 11 FEBR. “Zou Shimizu's vader meekijken vanuit de hemel?” Deze vraag stelde de Japanse tv-commentator zich gisteren bij het begin van de gouden 500 meter-race van Hiroyasu Shimizu.

“De tranen stromen!”, schreeuwde hij vervolgens uit toen Shimizu na zijn overwinning met gebalde vuisten en ogen vol tranen over de baan gleed. Direkt ging het televisiebeeld over naar Shimizu's moeder op de tribune die al vóór aanvang van de race haar tranen niet meer had kunnen bedwingen.

Een klassiek melodrama speelde zich gisteren af rond schaatser Shimizu en de Japanners konden er geen genoeg van krijgen. Een keer of twintig herhaalde de publieke omroep de beelden van Shimizu's winnende race. En de camera's verdrongen zich rond de huilende Ma Shimizu en haar dochters op de tribune. Na afloop van de huldigingsceremonie vond Shimizu eindelijk tijd zijn moeder te omhelzen. Trots hing hij haar de gouden medaille om de hals. “Dat heb ik haar altijd willen geven”, zei Shimizu later.

“Juist omdat je klein bent moet je altijd doorvechten”, hield de vader van Shimizu zijn zoon (tegenwoordig 1,61 meter lang) van kinds af aan voor. Op driejarige leeftijd bond Shimizu voor het eerst de schaatsen onder. Zijn vader was zijn leermeester en steunpilaar. Maar toen Shimizu nog op de lagere school zat, kreeg vader te horen dat hij aan kanker leed. In 1991, Shimizu was zestien jaar, overleed hij.

Na de nachtwake voor zijn overleden vader ging Shimizu 's nachts alweer trainen want: “Ga rennen, zou vader hebben gezegd.” Zijn moeder nam de taak van haar man over en ging als dagloner in de wegenbouw werken zodat haar zoon zich aan het schaatsen kon blijven wijden. Ze koos juist dit zware werk in de buitenlucht want “dat verdient het beste”. De kleine, breekbare vrouw op de tribunes gisteren, bestuurde destijds dagelijks een grote wals.

Ruim twee jaar geleden was Shimizu al zeker van zijn deelname aan de Spelen in Nagano. Gisteren sloot de bevolking hem in het hart. Niet omdat hij de eerste gouden medaille binnenhaalde voor het gastland. Maar om de doorzettingskracht en zelfopoffering waarmee hij én zijn moeder de weg naar deze gouden medaille hebben afgelegd. “Niet Japan heeft gisteren een medaille gewonnen, maar Shimizu”, zei een commentator vanmorgen op televisie.