Maasai-vrouw geeft haar echtgenoot aan

NAIROBI, 11 FEBR. Mag je je echtgenote afranselen? Daar gaat het om bij de rechtszaak die de Maasai-vrouw Agnes Siyankoi Muita eerder deze week aanspande tegen haar man Moita Risa ole Kironto in Kajiado, 70 kilometer ten zuiden van de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Het proces zou wel eens van historische betekenis kunnen worden in Kenia, waar het slaan van vrouwen wijdverspreid is. Afgetuigde echtgenotes stappen vrijwel nooit naar de rechter. De moedige Agnes Sinyankoi wil daar verandering in brengen en gaat tegen de traditie in. Bovendien heeft ze bij de Hoge Raad een zaak aanhangig gemaakt waarin ze invoering eist van een wet die het slaan van echtgenotes verbiedt.

De 30-jarige Agnes zegt tijdens haar elf jaar oude huwelijk regelmatig bont en blauw te zijn geslagen. Na een meningsverschil in september vorig jaar was voor haar de maat vol. Ze had tegen de wil van haar echtgenoot de verloving van een buurman bijgewoond. Bij thuiskomst sloeg hij op haar in met een rungu, een zware knuppel met stalen kop. Na drie uur was de man uitgeraasd, de volgende dag brachten buren haar op een fiets naar het ziekenhuis in Kajiado. Agnes deed daar vervolgens aangifte bij de politie.

Bij het krijgersvolk der Maasai is slaan heel gewoon. Volgens de culturele norm van de Maasai is je vrouw niet zozeer je partner als wel je eigendom. Niet alleen vrouwen worden, indien ze iets fout hebben gedaan, geslagen met doornige struiken. Ook onbesneden jongens kunnen deze straf ondergaan. Klagen over zo'n behandeling is uit den boze.

Ook bij minder traditioneel levende volkeren en in de steden vindt mishandeling van vrouwen regelmatig plaats. Ook politici en zakenlui gaan er soms prat op hun echtgenotes te slaan. Onder de vorige president, Jomo Kenyatta, werd een parlementsdebat georganiseerd over deze praktijk. Een meerderheid van de afgevaardigden vond dat je een echtgenote ten minste één keer per maand mocht slaan om haar in toom te houden. De traditie leidt nog steeds een hardnekkig bestaan. Agnes Siyankoi wil daar nu verandering in brengen.

De zaak werd meteen na de opening tot volgende maand verdaagd.