Lid Bundesbank: euro-examen 'grap'

ESSEN, 11 FEBR. Bestuurder Reimut Jochimsen van de Duitse Bundesbank stelt dat de beslissing over welke landen mogen toetreden tot de Economische en Monetaire Unie (EMU) al lang genomen is.

De Euro-scepticus waarschuwt ervoor dat de komende toetredingstest “een grap” dreigt te worden. Volgens hem is de beslissing al rond, zelfs voordat de noodzakelijke financiële gegevens bekend zijn geworden.

“Hierdoor wordt het hele toetredingsexamen een theatervoorstelling en dit is zeker geen reclame voor de geloofwaardigheid van de uiteindelijke beslissing”, zei Jochimsen gisteren op een EMU-conferentie.

Hij benadrukte dat de steun van het Duitse volk aan de EMU terugloopt. Volgens gegevens van de Europese Commissie is de steun voor het project gedaald van 31 procent in december tot 20 procent nu. Vorig jaar oktober was zelfs een lichte meerderheid van de Duitsers voorstander van de EMU.

Een monetaire Unie beginnen op basis van zwakke valuta is “politiek dynamiet” volgens de Bundesnbankbestuurder van sociaal-democratische huize.

“Een overhaaste start met niet voorbereide partners heeft grote politieke en sociale risico's.”(Reuters, AFP)