Kamer: debat over kroonprins en IOC

ROTTERDAM, 11 FEBR. De Tweede Kamer wil na de Olympische Winterspelen in Nagano met het kabinet debatteren over het lidmaatschap van kroonprins Willem-Alexander van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Diverse fracties vragen zich af hoe de prins zal omgaan met politiek gevoelige zaken binnen het IOC.

De in opspraak geraakte voorzitter van NOC*NSF, Huibregtsen, zal volgens een woordvoerder van de sportkoepel tot het einde van de spelen in Nagano blijven. Daarna zal het comité een verklaring uitgeven over de beledigende uitspraken die Huibregtsen zou hebben gedaan aan het adres van de kroonprins in een vraaggesprek gisteren met de Volkskrant.

Het openbaar ministerie heeft intussen laten weten af te zien van strafvorderlijke maatregelen, aldus een woordvoerder van het OM.

Bestuurslid Riens Meijer van NOC*NSF zei gisteren desgevraagd over de rel rond Huibregtsen: “Voor ons was duidelijk dat Willem-Alexander (in 1995) geen beschermheer (van NOC*NSF) werd om vanuit die functie toe te treden tot het Internationaal Olympisch Comité. Hij had dus geen ambitie om lid te worden van het IOC, dat staat ook in een vertrouwelijke brief - ik ken de letterlijke tekst niet - die de secretaris van de prins heeft geschreven aan onze voorzitter, Huibregtsen.

Intussen is de prins kennelijk van gedachten veranderd, want hij is wèl lid van het IOC geworden.

De vertrouwelijke brief van de prins is niet openbaar. Huibregtsen heeft het bestaan van die brief gemeld om aan te geven hoe verrast hij was over de stap van de prins.''

Huibregtsen reikte vanmorgen in Nagano de eerste Award Anton Geesink uit voor bevordering van de Nederlandse sport aan de oud-judoka zelf. Geesink zei blij te zijn met dit eerste blijk van waardering uit Nederland voor zijn werk.