IOC eist medaille snowboarder op na dopingcontrole

NAGANO, 11 FEBR. Het eerste dopinggeval bij de Olympische Winterspelen in Nagano is een feit. Snowboarder Ross Rebagliati, zondag gouden medaillewinnaar op de reuzenslalom, werd vandaag positief bevonden bij een controle. De 26-jarige Canadees heeft marihuana gebruikt. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Rebagliati uitgesloten van de Winterspelen en eist dat hij zijn gouden medaille inlevert.

De Canadese ploegleiding heeft protest aangetekend tegen de IOC-beslissing. Het zou de eerste uitsluiting in de geschiedenis van de Winterspelen zijn. Binnen 24 uur wordt besloten of de diskwalificatie gehandhaafd wordt. Als dat het geval is, gaat het goud naar de Italiaan Thomas Prugger. Uli Kestenholz uit Zwitserland krijgt dan zilver en Dieter Krassnig uit Oostenrijk brons. De Nederlander Thedo Remmelink wordt dan negende.

Rebagliati beweert in april vorig jaar voor het laatst marihuana gerookt te hebben. Een week voor de Spelen was hij in Calgary op een feest waar hasj werd gebruikt. Hij beweert niet gebruikt te hebben en beschouwt zichzelf als een passieve roker. (Reuters)