Hiddink passeert Davids; Faber en Mols opgenomen in Oranje-selectie

ROTTERDAM, 11 FEBR. Ernest Faber is de opvallendste naam in de selectie die bondscoach Guus Hiddink gisteren bekend heeft gemaakt. De 26-jarige verdediger van landskampioen PSV kwam nooit eerder uit voor het Nederlands elftal. Spits Michael Mols (27) maakt voor de tweede keer zijn opwachting in de selectie die dinsdag voor een trainingsstage naar de Verenigde Staten vertrekt. De oefentrip geldt als het startschot van de voorbereiding op het WK voetbal dat op 10 juni in Frankrijk begint.

Hiddink selecteerde negentien spelers. Oranje speelt in de Verenigde Staten twee interlands, tegen het gastland en tegen Mexico. Opvallendste afwezige is middenvelder Edgar Davids. De voormalige Ajacied is momenteel goed op dreef bij zijn nieuwe club Juventus. Verwacht werd dat hij zijn na zijn uitsluiting bij de EK in Engeland een nieuwe kans zou krijgen van Hiddink. De bondscoach deed wel een beroep op Patrick Kluivert.

In vergelijking met de laatste interland van Oranje, het WK-kwalificatieduel van 11 oktober tegen Turkije, ontbreken Dennis Bergkamp en Jean-Paul van Gastel. Bergkamp ontbreekt wegens zijn vliegangst. Wim Jonk, tegen de Turken geschorst, behoort weer wel tot de uitverkorenen. De internationals van Arsenal, Chelsea, Nottingham Forest en AC Milan vertrekken later naar Miami, waar Oranje op 21 februari tegen de Verenigde Staten speelt. De buitenlandse clubs beroepen zich op de FIFA-regel die bepaalt dat internationals pas 48 uur voor een interland op de plaats van bestemming aanwezig hoeven te zijn.

Faber speelt tot dusverre een sterk seizoen bij PSV. Aan het begin van de competitie kon de centrale verdediger nog niet rekenen op een basisplaats. Maar mede door een blessure van concurrent Stan Valckx kreeg hij al na een paar speelronden de voorkeur van coach Dick Advocaat. Oud-international Valckx komt bij PSV sindsdien nauwelijks meer aan spelen toe.

Mols heeft één interland achter zijn naam staan. In januari 1995 verloor de Amsterdamse aanvaller, die toen nog onder contract stond bij FC Twente, met Oranje van Frankrijk (0-1). Het duel in stadion Nieuw Galgenwaard in Utrecht was destijds de eerste interland onder leiding van bondscoach Hiddink, die kort daarvoor Dick Advocaat was opgevolgd.

De volledige selectie voor de oefenstage in de Verenigde Staten: Frank en Ronald de Boer, Van der Sar (Ajax), Overmars (Arsenal), Bogarde en Reiziger (Barcelona), De Goey (Chelsea), Van Bronckhorst (Feyenoord), Kluivert (AC Milan), Winter (Inter), Van Hooijdonk (Nottingham Forest), Cocu, Faber, Jonk, Numan, Stam en Zenden (PSV), Seedorf (Real Madrid) en Mols (Utrecht). Het voetbalelftal van de Verenigde Staten heeft gisteren in het Coliseum van Los Angeles een historische overwinning behaald. De Amerikanen versloegen wereldkampioen Brazilië in de halve finale van de Gold Cup met 1-0. Het doelpunt, in de 65ste minuut, kwam op naam van Preki Radosavijevic, een Serviër van geboorte.

Het was de eerste zege van de Amerikanen op Brazilië sinds 1930. Voor Brazilië was het de derde nederlaag sinds de verovering van de wereldtitel in 1994. De Verenigde Staten dankten de zege aan doelman Keller van Leicester City. Hij voorkwam in de eerste helft zeker drie Braziliaanse doelpunten. “Misschien wel zes”, zei de Braziliaanse coach Zagalo.

De Amerikanen ontmoeten zondag in de finale van het tienlandentoernooi de winnaar van het duel tussen Jamaica en Mexico, dat morgen wordt gespeeld.