Groenlo rekent op komst nieuwe brouwerij Grolsch; Groenlo wil feesten maar Grolsch beslist

Groenlo maakt zich vast op om morgen feest te vieren. Want de bewoners gaan er vanuit dat Grolsch zal besluiten een nieuwe brouwerij in hun gemeenschap te bouwen. Maar niets staat nog vast.

GROENLO, 11 FEBR. De vlaggen wapperen in de straten van Groenlo. Het Achterhoekse dorp is versierd voor het naderende carnaval, maar of het een echt feest wordt, zal morgen al duidelijk worden. Dan laat bierbrouwer Grolsch namelijk weten waar de nieuwe brouwerij gebouwd zal worden. In Groenlo gaat ze ervan uit dat de brouwer voor het dorp behouden blijft. Op De Markt is er daarom voor morgenmiddag twaalf uur alvast een groot feest gepland, met gratis bier voor iedereen. En dat is natuurlijk Grolsch.

Een jaar geleden liet Grolsch weten dat het op de twee huidige vestigingsplaatsen, Groenlo en Enschede, niet langer uit de voeten kon. In Groenlo, waar ruim 200 mensen werken, wordt het exportbier gemaakt en het bier voor de beugels, in Enschede (575 werknemers) bevindt zich het hoofdkantoor en staat de brouwerij voor het binnenlandse bier. In totaal produceert Grolsch drie miljoen hectoliter bier per jaar, waarvan eenderde bestemd is voor de buitenlandse markt.

De bekendmaking van de brouwer leidde tot veel rumoer, want zowel Groenlo als Enschede wil Grolsch niet kwijt. “Het is dubbelop”, zegt de Groenlose burgemeester C. van Zon: “Als ze vertrekken raak je tweehonderd arbeidsplaatsen kwijt, als ze komen, krijg je er meer dan 500 arbeidsplaatsen bij.” En dat is voor een dorp met 9.000 inwoners van wezenlijk belang, zo wil ze maar zeggen. Gaandeweg het jaar raakten ook de provincies Overijssel en Gelderland bij de naderende verhuizing betrokken. Overijssel liet weten dat Grolsch op Brusselse subsidiegelden kon rekenen als men in Enschede bleef, Gelderland bood onder andere een miljoen gulden als Grolsch niet uit Groenlo vertrok. Beide gemeenten hebben hun sterke punten goed naar voren gebracht. Groenlo heeft een “mooie locatie” voor Grolsch in petto, terwijl de gemeente ook garanties af kan geven voor de kwaliteit van het water. “En dat is voor een brouwerij heel belangrijk”, weet Van Zon. Andere voordelen van Groenlo zijn in de ogen van de burgemeester: “Het woon- en werkklimaat is hier goed. We hebben een lage grondprijs en alle soorten onderwijs tot en met het mbo. Daarnaast weet de Achterhoeker nog wat hard werken is.” En Van Zon wil het niet me zoveel woorden zeggen, maar dat Grolsch van oorsprong uit Groenlo komt, moet natuurlijk eigenlijk ook een rol spelen. “Groenlo en Grolsch zijn net een Siamese tweeling. Van vader op zoon gaan mensen in de brouwerij werken. Dienstverbanden van meer dan veertig jaar zijn geen uitzondering.”

De Enschedese wethouder R. Althof van Economische Zaken heeft er geen enkele moeite mee een soortgelijk lijstje op te stellen. De locatie waar Grolsch nu zit, zo'n beetje in de binnenstad, komt niet voor uitbreiding in aanmerking, en dus heeft het gemeentebestuur een stuk grond op een nieuw bedrijventerrein langs de snelweg A35 in de aanbieding. “Dan kan de aan- en afvoer van het bier beter worden geregeld dan nu in de huidige brouwerij het geval is.”

Omdat Enschede het centrum vormt van Oost-Nederland is de stad, volgens Althof, een “bijzondere interessante vestigingsplaats”. Want: “Wij hebben hier een opera, een orkest en een conservatorium. Dat heeft, buiten Amsterdam, geen enkele gemeente in Nederland. Dat is toch geweldig voor het personeel?”

Van Zon noch Althof wil in detail ingaan op de concrete zaken die Grolsch worden aangeboden. In beide gevallen gaat het in ieder geval om een verbetering van de infrastructuur rond de nieuwe fabriek. Beiden denken dat Grolsch in hun gemeente blijft (er bestaat overigens ook nog een optie dat Grolsch een geheel andere locatie in Oost-Nederland heeft uitgezocht). Van Zon: “Mocht Grolsch ons verlaten, dan zal dat voor iedereen hier een bittere nasmaak hebben. Dan zouden we hier in Groenlo heel teleurgesteld zijn.”