Geding over dichte loketten bij de NS

ROTTERDAM, 11 FEBR. De lokettisten van de Nederlandse Spoorwegen willen niet langer worden verplicht om tijdens koffie- en lunchpauzes de loketten te sluiten. Hiertoe diende vanmorgen in Utrecht een kort geding dat de ondernemingsraad van NS Reizigers heeft aangespannen tegen de NS.

Volgens de Arbeidstijdenwet is het personeel dat kaartjes verkoopt verplicht om koffie-, thee- en lunchpauzes te nemen.

Hoewel de NS inmiddels zogenoemde vliegende teams hebben ingezet die de pauzerende medewerkers moeten vervangen, komt het toch nog geregeld voor dat een loket tijdelijk is gesloten.

Dat gebeurt met name bij de kleinere stations. Volgens het loketpersoneel leidt dat nogal eens tot agressie van reizigers.

Als voorbeeld noemt de ondernemingsraad van NS Reizigers de kleine stations in het rayon Randstad-Zuid, in de omgeving van Rotterdam. Op dertien stations zit daar één verkoopmedewerker.

Inmiddels is daarvoor een andere oplossing ter sprake gekomen in de vorm van het tegen betaling oproepbaar houden van pauzerende loketmedewerkers.

De NS laten via een woordvoerder weten verbaasd te zijn over de stap van de ondernemingsraad. Volgens hem is de situatie niet ideaal, maar zijn de regelingen in het CAO-overleg versoepeld.

Lokettisten worden geacht vrij te nemen tijdens daluren. En wanneer het druk is, mogen ze doorwerken op de voorwaarde dat ze dagelijks wel voldoende rust nemen. Daarnaast kunnen klanten altijd gebruik maken van kaartjesautomaten, aldus de NS.

De Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER) vindt het vreemd dat de NS het zover heeft laten komen. “Voor de reizigers is zijn de pauzes lastig, omdat ze dan voor een plotseling gesloten loket komen. De automaten zijn bedoeld als ondersteuning van de loketten, maar niet als vervanging”, aldus een woordvoerder van ROVER.