Gebrek aan slecht nieuws stuwt Dow naar record

NEW YORK, 11 FEBR. De koersen op Wall Street stegen gisteren met meer dan honderd punten tot een nieuw record van de Dow Jones. De beursindex steeg met 111 Punten tot 8295 waarmee het record van 8259 van 6 augustus sneuvelde. De Dow klom zelfs even tot boven de 8300.

Belangrijke stijgers waren IBM, Hewlett Packard, Good Year en American Express. Verder waren beleggers optimistisch over de technologiesector in zijn geheel en de luchtvaartmaatschappijen. Analisten verklaarden het optimisme deels uit de afwezigheid van slecht nieuws. Clintons affaire, Irak, kwartaalcijfers - Wall Street heeft ze vorige week allemaal verzwolgen, herkauwd en verdisconteerd.

Beleggers beginnen ook te geloven dat de crisis in Azie per saldo eerder een gunstig dan ongunstig effect op de Amerikaanse economie zal hebben. De groeivertraging als gevolg van de Aziatische problemen vermindert het risico van inflatie in de Verenigde Staten en houdt het rendement van de dertigjarige obligatie laag.

“Je kan paradoxaal genoeg bijna zeggen dat de problemen in Azië de groei hebben bevorderd”, aldus William Wilson, econoom bij Comerica Bank in Detroit. “De export, die 10 procent van het bruto binnenlands product uitmaakt, is nog niet gedaald. Maar de lage rente heeft de huizenmarkt, die 15 procent van het bbp uitmaakt, aangewakkerd. We zien nieuwe hypotheken maar ook herfinancieringen. Na een herfinanciering heeft de hypotheekhouder meer besteedbaar inkomen.”

De Wall-Streetbelegger reageert indirect op deze feiten. Meer besteedbaar inkomen betekent groei van het bbp, dat voor tweederde gevoed wordt door consumentenbestedingen. Opeens staan sectoren die hun consumenten vooral op eigen bodem hebben, zoals grootwinkelbedrijven, luchtvaartmaatschappijen en de bouwsector, er weer beter voor. Wilson: “Wat betreft de VS is de mondiale economie lang niet zo mondiaal als sommigen ons willen doen geloven.”

Wilson: “Er is voorlopig geen kans op een recessie. Wat de invloed van Azië ook mag zijn, Wall Street ziet in elk geval nog twee jaar economische groei voor zich - misschien langer.” Volgens Wilson is er een groot vertrouwen in aandelen . Op dit moment ziet hij ook geen alternatief voor actieve beleggers.

Dat er groot vertrouwen is in de aandelenmarkt bewijst een onderzoek van de Wall Street Journal, die de reactie op de koersdalingen van 27 oktober analyseerde. Het waren de 'kleine' beleggers die bleven kopen, terwijl de institutionele beleggers uit de markt stapten. In tegenstelling tot de situatie van Black Monday 1987, toen bijna iedereen tot paniekverkopen overging, zagen kleine beleggers de dalingen als een buitenkans om relatief goedkoop beleggingen te kopen.

Beleggingsanalisten blijven optimistisch over de markt. Aandelen kunnen volgens Douglas Cliggott van J.P. Morgan voorlopig blijven stijgen zolang er winstgroei is. De bank rekent erop dat de Dow-Jonesindex dit jaar de 8.800 haalt. Andere analisten verwachten nog hogere koersniveaus. Volgens Cliggott is de enige onzekere factor de koers van de dollar, die bij een te snelle acceleratie vooral ongunstig is voor de winsten van multinationals.