Flauwe herkauwde rubber

Flubber. Regie: Les Mayfield. Met: Robin Williams, Marcia Gay Harden. In: 36 theaters. Nederlands nagesynchroniseerde versie in: 96 theaters.

The Absent-Minded Professor (Robert Stevenson, 1961), een van de meest succesvolle niet-tekenfilms uit de Disney-studio, heette in Nederland indertijd al kortweg Flubber. Dat is nu ook de titel van de remake van de inventieve komedie over een verstrooide professor die zijn auto kan laten vliegen door een vorm van super-veerkrachtig rubber uit te vinden. Bij Disney zijn ze heel slim in het uitmelken van oude succesformules. Toch zijn de geneugten van dit soort fabrieksmatig herkauwen van een beproefd recept op de vingers van een hand te tellen. Robin Williams is geknipt voor de rol van de vergeetachtige kamergeleerde, de trucages met de groenige substantie zijn af en toe charmant en de show wordt gestolen door de vliegende vrouwelijke robot Weebo, die voor Williams dezelfde rol vervult als Lampje voor Willie Wortel. Vooral de gewoonte om commentaar te leveren op haar meester door relevante filmfragmenten over haar beeldschermpje te laten rollen kunnen cinefielen tot verrukking brengen.

Daar houdt het wel zo ongeveer op met de kwaliteiten van Flubber. Het clichématige scenario is om te huilen, aan de personages naast Robin en zijn robot zit kraak noch smaak. Het is diep treurig dat zo'n plastic product als Flubber deze week 132 van de ruim vierhonderd Nederlandse filmdoeken bezet houdt, waarvan 96 exclusief bestemd zijn voor een Nederlands nagesynchroniseerde versie. In weerwil van de marketing-instructies van het Disney-hoofdkantoor ben ik er van overtuigd dat je met Robin Williams die Nederlands praat, de mensen de bioscoop uitjaagt. Of kunnen kinderen soms geen ondertitels meer lezen?