Extra Edison voor Carlo Maria Giulini

AMSTERDAM, 11 FEBR. Bij de toekenning van de klassieke Edisons, gisteravond in het Amsterdamse Concertgebouw, is een extra Edison gegaan naar de Italiaanse dirigent Carlo Maria Giulini (83), wiens gehele fonografische oeuvre daarmee werd bekroond. Volgens de jury neemt hij onder de 20ste-eeuwse dirigenten een uitzonderlijke plaats in.

Platenmaatschappijen hadden dit jaar 211 producties ingestuurd, waarvan er in elf categorieën dertien een Edison kregen. In de categorie instrumentale solorecitals waren er twee Edisons: voor Han Austb, die Messiaens Catalogue d'oiseaux opnam, en de overleden Theo Bruins. Bij de historische uitgaven werd de Philips Dutch Masters serie bekroond naast de EMI-uitgave van Schubert-liederen.

Verder gingen Edisons naar opnamen van werk van de componisten Karl Amadeus Hartmann, George Benjamin en Tan Dun (voor zijn opera Marco Polo), naar de violist Maxim Vengerov, de dirigenten Philippe Herreweghe en René Jacobs, het Leonardo Quartett voor een plaat met 20ste-eeuwse muziek, de tenor Christoph Prégardien voor een opname van Schuberts Winterreise, en de Ebony Band voor een Schulhoff-cd.

Het jurylid Paul Janssen, onder andere muziekmedewerker van Het Parool, die ook volgend jaar in de jury had zullen zitten, is daaruit gezet, nadat hij verleden week in zijn krant had geschreven dat hij niet alle cd's had beluisterd. Ook zei hij inzendingen van kleine labels te hebben bevoordeeld boven die van grote maatschappijen.