Duitse suprematie op de 3.000 meter

NAGANO, 11 FEBR. De 3.000 meter schaatsen voor vrouwen is vanochtend in Nagano een volledig Duitse aangelegenheid geworden. Gunda Niemann won goud, wereldrecordhoudster Claudia Pechstein pakte zilver en Anni Friesinger brons. De Nederlandse deelneemsters speelden geen rol van betekenis.

Met een achtste plaats was Annamarie Thomas de beste Nederlandse, direct gevolgd door Carla Zijlstra, voor wie dit de laatste Olympische Spelen zijn. Tonny de Jong werd zestiende en schreef haar slechte prestatie toe aan maagklachten.

Bondscoach Sijtje van der Lende stak haar ontevredenheid niet onder stoelen of banken. De prestaties van Zijlstra en De Jong noemde zij “brandhout”.

Voor Gunda Niemann was het de derde gouden olympische medaille in haar schaatscarrière. Haar tijd, 4.07,29, was een verbetering van het olympisch record dat Yvonne van Gennip in handen had.

Verrassend was het optreden van de 21-jarige Amerikaanse Jennifer Rodriguez, die pas in september 1996 voor het eerst op het ijs stond. Zij eindigde achter het Duitse trio als vierde. De Amerikaanse schaatsploeg wordt ge- coacht door de Nederlander Gerard Kemkers.

De Amerikaanse skister Picabo Street heeft vanmorgen goud gewonnen op de Super G. Zij was slechts eenhonderdste seconde sneller dan de Oostenrijkse Michaela Dorfmeister. Duitsland was favoriet op dit ski-onderdeel, maar reikte niet verder dan de derde plaats van Alexandra Meissnietzer.

Door de 20 kilometer biatlon te winnen behaalde Halvard Hanevold het eerste goud voor Noorwegen. Bij het onderdeel paarrijden in het kunstschaatsen won het Russische koppel Artur Dmitriev-Oksana Kazakova goud.

Op de Spelen van Nagano heeft zich het eerste dopinggeval voorgedaan. De Canadees Ross Rebagliati, die goud won bij het snowboarden, is bij een controle positief bevonden en moet zijn medaille inleveren. Hij is uitgesloten van verdere deelname.