Damrak rustig ondanks records op Wall Street

AMSTERDAM, 11 FEBR. De Amsterdamse effectenbeurs heeft zich vanochtend niet kunnen optrekken aan het record waarmee de beurs van New York gisteren sloot. De AEX-index stond aan het eind van de ochtend op 976,81 punten, 6,69 punten hoger dan het slot van gisteren.

AMSTERDAM Handelaars op het Damrak vermoeden dat de rust van vanochtend een stilte voor de storm is. Ze refereren daarbij aan Philips, Koninklijke Olie en KNP BT, die morgen hun jaarcijfers publiceren. Beleggers hebben inmiddels een voorschot genomen op die publicaties. Het aandeel Philips steeg met 3,40 naar 137,90 gulden. Koninklijke Olie moest genoegen nemen met 5 dubbeltjes op 107,90 gulden. KNP BT steeg dertig cent naar 51,40 gulden.

Polygram, de muziek- en filmdochter van Philips, kwam vanochtend met zijn jaarresultaten. Het concern boekte vorig jaar 787 miljoen gulden winst, een stijging van 9 procent. Dat stemde de beleggers tevreden waardoor het aandeel kort na de opening van de beurs met 2,50 steeg. In de loop van de ochtend daalde de koers met een gulden naar 98 gulden.

De omzetten waren vanmorgen mager. Nagenoeg alle fondsen boekten winst. Vendex noteerde de grootste stijging, met 3,70 op 125,40 gulden. De koers van het detailhandelsconcern was maandag al scherp gestegen na de bekendmaking van de fusie met KBB. Toekomstig partner KBB verloor vanochtend daarentegen zestig cent op 141,10 gulden.

Het bericht dat het opslag- en transportconcern Van Ommeren zijn zeetankvaartbelangen aan de Zweedse rederij Broström Shipping verkoopt, leverde het fonds een winst op van 1,90 op 73,70 gulden. Het was- en voedingsmiddelenfonds Unilever, dat gisteren na z'n kwartaal- en jaarcijferpublicatie nauwelijks in beweging kwam, was vanochtend de grootste verliezer met negen dubbeltjes op 123,70 gulden. Ook bierbrouwer Heineken daalde. De koers stond vroeg in de middag 2,40 lager op 362,80 gulden.

Op de lokale markt leed computerfabrikant Tulip koersverlies. Tegen het eind van de ochtend noteerde het fonds acht gulden, een verlies van tachtig cent. Gisteren maakte de Amsterdamse effectenbeurs bekend een onderzoek te beginnen om te kijken of Tulip vorig jaar bij zijn emissie het fondsenreglement heeft geschonden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York was gisteren goed voor records. De belangrijke fondsen IBM, Hewlett Packard en United Technologies waren de motor van de opmars van het Dow Jones-gemiddelde, dat 115,08 punten hoger (1,4 procent) uitkwam op 8295,61, een nieuw slotrecord. Eerder werd de hoogste stand ooit bereikt, toen het gemiddelde bijna 120 punten of 1,5 procent hoger stond op iets boven de 8300.

Het oude slotrecord van 8259,13 dateerde van 6 augustus vorig jaar. Daags daarna kwam het vorige all time high van 8299,26 tussentijds tot stand. Daarna sloeg de financiële crisis hard toe op Wall Street.

AZIË De effectenbeurs in Tokio bleef dicht wegens een nationale feestdag in Japan. Op de beurs in Hongkong sloot de Hang Seng-index 0,6 procent lager. De aandelenkoersen in Zuid-Korea verloren gemiddeld 3,5 procent door vrees voor sociale onrust in het land. De overige beurzen in het Verre Oosten waren hoger, met als uitschieter die in de Filipijnen (plus 6,7 procent).