Cleopatra 'grooves' als geen ander

Even geen inspiratie voor een briljant concept voor een videoclip? Dan is de oplossing simpel: huur een choreograaf. Dansen is altijd leuk om te zien, mits het een beetje bij de muziek past natuurlijk: het is vrolijk en laat de lichamen van de sekssymbolen die de meeste popsterren (willen) zijn, goed uitkomen. MTV heeft zelfs een programma waarin vrijwel alleen dansende mensen te zien zijn, op een zonnige locatie in Amerika: The Grind: 'The hottest dance tunes and even hotter dancing.'

Er wordt heel wat afgedanst op de clipkanalen; de Spice Girls dansen als de knotsgekke meiden die ze ons willen doen geloven dat ze zijn, en de Spice Girls-klonen Popsie dansen de Spice Girls na. Maar ook Janet Jackson in Afrika tussen de olifanten en de tijgers, Peter André met in zwart glimmend latex geklede vrouwen, zangeres Gala met een groepje mannen stoer tussen rook en vuur, Will Smith en zijn groep in coole Egyptische outfits, en gabbers springend op en neer.

Maar echt opvallend gedanst wordt er niet veel: de meeste doen keurig ingestudeerde danspasjes, netjes gechoreografeerd. Een nieuwe Michael Jackson - die in zijn clips zijn nieuwste imponerende trucjes etaleerde - of Prince, soepel en sensueel, is nog niet opgestaan in clipland.

Het spectaculairst - en leukst - wordt gedanst in de clip van Run DMC's 'It's Like That', die er mede voor gezorgd heeft dat het nummer zo'n megahit werd. Een groep jongens en een groep meisjes treffen elkaar in een gymzaal en houden een danswedstrijd: ze laten zien wat ze kunnen en bespotten de andere sekse, die er niks van kan natuurlijk. De clip speelt in op de terugkeer van de breakdance, de in de hiphop begonnen manier van dansen die begin jaren tachtig erg populair was, waarbij de dansers over de vloer rollen, op hun kop staand ronddraaien, en als elastiek op en neer veren. De clip van Run DMC zit vol met prachtige (en knappe) voorbeelden hiervan. De comeback van breakdance zal door deze clip waarschijnlijk nog een stuk sneller gaan.

Een goede tweede is 'Cleopatra's Theme' van het nieuwe groepje Cleopatra: drie jonge Engelse meisjes met lange dreadlocks die thuis de slaapkamer op stelten zetten. Beneden roept hun moeder vanuit de keuken dat ze de televisie uit moeten doen, de Japanse buurman bonst tegen de muur omdat de muziek zachter moet, maar de meisjes trekken zich er weinig van aan en houden een feestje: springend op de bedden. Het vrolijke dansen ziet er spontaan en wild uit, maar wie een beetje beter kijkt, ziet dat er wel degelijk aandacht is besteed aan de danspasjes. “We know the way to move”, zingen de Cleopatra-meisjes, “so were gonna / gonna move the groove”. Meer dan de meeste andere clips laten ze zien hoe leuk dansen is, en geven ze de kijkers zin om hetzelfde thuis te gaan doen.