BP: hogere jaarwinst bij lager kwartaalcijfer

LONDEN, 11 FEBR. British Petroleum (BP) heeft de nettowinst in het laatste kwartaal van 1997 zien dalen van 689 miljoen pond tot 636 miljoen pond (2,1 miljard gulden). Dat was te wijten aan de koersstijging van het pond en een vermindering van de waarde van Aziatische valuta's, zo heeft het Britse olieconcern gisteren meegedeeld.

Het resultaat is exclusief buitengewone posten. Worden die wel meegeteld, dan steeg de winst van 322 tot 615 miljoen pond. Over het hele jaar steeg de nettowinst van 2,15 tot 2,79 miljard pond. Zonder buitengewone posten was er een stijging van 2,62 tot 2,82 miljard pond. Het bedrijfsresultaat in de sector exploratie en productie ging licht omlaag. Bij raffinage en verkoop was de winst duidelijk hoger, terwijl de chemiedivisie een vrijwel onveranderd resultaat behaalde. (KRF)