Barbara de Machula

Foto: Als ze aan het werk is in haar 18e eeuwse studio in de Amsterdamse Jordaan, kan iedereen bij webdesigner Barbara de Machula (34) naar binnen kijken. Aan haar computer heeft ze een camera gehangen (www.xs4all.nl/ NÑ machula). Maar er zijn ook illustraties bij een kinderverhaal van Doreen Wilson te zien. Daarvan is de 'tijger' naast haar op de foto, er een.

Verder is De Machula's homepage een soort familie-foto-album. Er zijn foto's te zien van haar vader, de cellist Tibor de Machula, en van haar man, fotograaf Jan van der Horn. Daarmee is De Machula traditioneel en modern tegelijk: veel van de allereerste homepages op het Internet toonden al katten, kinderen, tuinen en andere persoonlijke 'momenten' van de makers. Het begon allemaal tweeëneenhalf jaar geleden. Toen kocht De Machula, na tien jaar het computertijdschrift MacWorld gelezen te hebben, zelf een Apple Macintosh. Om haar glas-in-lood-ontwerpen ook op Internet te laten zien, maakte ze een homepage. Al snel stroomden de eerste opdrachten voor het ontwerpen van websites binnen. Haar werk is inmiddels zeer divers. Zo ontwierp ze de site van ArboNed, de overkoepelende organisatie voor arbodiensten (www.arboned.nl). Maar ook CabaretWeb is van haar hand, een site met informatie over Nederlands cabaret (www.dino.nl/cabaretweb). Momenteel is De Machula bezig met een Internet-presentatie van een film van Rudolf van den Berg.

(Foto NRC Handelsblad/Rien Zilvold)