Adriaanse woedend op laks Willem II

ENSCHEDE, 11 FEBR. De perfect geklede voetbaltrainer verborg zijn ergernis achter een gebruind gezicht, een dikke laag haarvet en een lange regenjas. Co Adriaanse staarde minutenlang naar de grasmat toen het eindsignaal had geklonken. Hij was diep ontgoocheld na de 1-0 nederlaag van Willem II tegen FC Twente, in de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker. “Ik ben voor het eerst heel kwaad geweest in de kleedkamer. De jongens hebben niet met hun hart gespeeld. Ze hebben niet voor de cup gespeeld.”

Adriaanse en Willem II koesteren de ambitie volgend seizoen Europees voetbal te spelen. Het toernooi om de Amstel Cup was een aardige gelegenheid deze doelstelling te realiseren. De huidige zesde plaats in de eredivisie is alleen toereikend voor een plaats in het UEFA-Cuptoernooi wanneer één van de topclubs de nationale beker wint. Daarom was het voor Adriaanse onbegrijpelijk dat sommige spelers geen inzet toonden in het Diekman-stadion. Hij doelde met name op de felbegeerde Finse aanvaller Joonas Kolkka, die bijna onzichtbaar was. “Als er vanavond mensen speciaal voor hem op de tribune zaten, zullen zij zich nog wel een keer achter de oren krabben voordat ze met een aanbieding komen.”

Willem II was voor de wedstrijd in Enschede twee dagen in trainingskamp geweest, maar de bijzondere voorbereiding bleek niet besteed aan de Tilburgse selectie. De meeste spelers liepen met hun hoofd in de wolken na de fraaie competitewedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Vitesse. Volgens Adriaanse was de nederlaag in Enschede kenmerkend voor een middenmoter met ambitie. Hij had gebrek aan concentratie geconstateerd in het trainingskamp. Hij had psychologische trucjes toegepast om de selectie wakker te schudden, maar de verliezende coach moest concluderen dat zijn peptalk aan dovemansoren was gericht.

Adriaanse zal de spelers van Willem II deze week geen straftraining opleggen. “Dat is uit de tijd.” Hij dacht eerder aan een karaktertraining of een irritatietraining, waarmee de eigenzinnige oefenmeester zijn bijzondere werkwijze in een paar volzinnen probeerde uit te leggen. Voor de leek was het hoorcollege moeilijk te begrijpen, maar Adriaanse heeft zijn spelers dit seizoen al vaker kunnen overtuigen van zijn gelijk. Hij heeft discipline geëist en gekregen. Hij heeft aantrekkelijk voetbal gepredikt en gerealiseerd.

Voor Adriaanse is voetbal een ABC'tje: aanvallend spelen, behoudend spelen, controlerend spelen. Tegen FC Twente bleek de praktijk minder simpel dan de theorie. Willem II speelde inderdaad behoudend en controlerend, maar van offensieve dreiging was in het geheel geen sprake tegen de gehandicapte tegenstander. Ondanks of dankzij vijf ontbrekende basisspelers toonde FC Twente een inzet die Adriaanse bij zijn eigen spelers miste. “In zo'n bekerduel gaat het om heel veel geld, om heel veel prestige. Daarom kan ik deze instelling niet begrijpen. We hebben de kans op de finale geheel onnodig verprutst. Deze nederlaag is typerend voor een ploeg in wording.”

Adriaanse wordt vaak (tot zijn ergernis) vergeleken met Louis van Gaal, met wie hij bij Ajax bijna vijf jaar in de technische staf werkte. Beide coaches zijn begonnen als gymnastiekleraar, ze hebben dezelfde denkwijze over de beste speelwijze, ze onderhouden beiden een moeizame relatie met de pers. Net als Ajax en Barcelona speelt Willem II herkenbaar voetbal, met drie spitsen en een opschuivende libero. Tegen FC Twente bleek de aanvallende tactiek behoorlijk kwetsbaar, maar net als Van Gaal blijft Adriaanse overtuigd van zijn eigen gelijk. “Iedereen moet de wil uitstralen om te winnen”, vertelde hij tegen Voetbal International. “De weg naar succes is een rechte weg”, zei hij in Elsevier.

Deze week voert Adriaanse overleg met Ajax, in de hoop een paar Amsterdamse reserves over te hevelen naar Tilburg. Adriaanse hoopt met de komst van deze huurlingen een dreigende leegloop bij Willem II te kunnen voorkomen. Over zijn eigen toekomst was de trainer gisteravond minder spraakzaam. Adriaanse wordt genoemd als mogelijke vervanger van Dick Advocaat bij PSV of Leo Beenhakker bij Feyenoord. “Ik heb een driejarig contract en dat wil ik graag uitdienen. Belangstellenden moeten zich daarom eerst bij het bestuur melden.”