ABN Amro kampt met storingen

ROTTERDAM, 11 FEBR. Kanto- ren van ABN Amro worden vooral in de Rotterdamse regio al enkele dagen gehinderd door storingen. De vernieuwing van het computersysteem leidt ertoe dat kantoren voor langere tijd geen verbinding meer hebben met het centrale netwerk van de bank. Gebruik van geldautomaten en bijvoorbeeld het toetsen van de kredietwaardigheid van klanten is dan niet mogelijk.

Volgens een woordvoerder van de bank kunnen in totaal zo'n zestig kantoren getroffen worden door de storing. “Deze nieuwe software is nog maar mondjesmaat ingevoerd, zodat de gevolgen landelijk gezien beperkt zijn. In de loop van vandaag hopen we dat de storing wordt opgeheven.” De nieuwe software is sinds vorig jaar operationeel en het is nog onduidelijk waarom de problemen zich nu voordoen. Met de landelijke systeemvernieuwing wordt voorlopig gewacht.

ABN Amro benadrukt dat alle kashandelingen gewoon kunnen worden uitgevoerd.

“Alleen kan er soms vertraging optreden, waardoor de rij in de kantoren wat langer wordt. Wanneer geldautomaten niet functioneren blijft het altijd mogelijk in het filiaal geld op te nemen.”

De storingen duren meestal kort. “Maar gisteren was er een periode waarbij tien tot twintig banken tegelijk uit de lucht waren. Zelfs een bank in Friesland was er plotseling bij betrokken, hoewel de problemen zich grotendeels in Rotterdam en Gouda concentreren.”