Aankondiging na weken van geruchten; Scepsis over koppeling van roepia aan dollar

Na een week van geruchten heeft de Indonesische regering vanmorgen de koppeling van de roepia aan de dollar aangekondigd. De scepsis onder deskundigen is uitermate groot.

JAKARTA, 11 FEBR. De Indonesische regering bereidt de instelling voor van een kunstmatig gefixeerde roepiakoers, waarbij de munt wordt gekoppeld aan de dollar en wordt gedekt door de buitenlandse deviezenreserve.

Dat heeft minister van financiën Mar'ie Muhammad vanochtend meegedeeld aan het parlement.

De nieuwe roepia koers zou binnen dit systeem dat door monetaire economen algemeen wordt aangeduid als een 'currency board' naar verwachting komen te liggen op ongeveer 5.000 roepia tegen de dollar.

De bedoeling is burgers en marktpartijen het vertrouwen in de munt teurg te geven aangezien zij op ieder moment hun roepia's tegen een vastgestelde koers kunnen inwisselen tegen dollars.

Voor de monetaire crisis in juli vorig jaar Indonesië raakte was de wisselkoers van de roepia ten opzichte van de dollar 2400. Op het dieptepunt enige weken geleden werd 17.000 roepia voor de dollar betaald. De geruchten de afgelopen dagen over de instelling van het nieuwe koersbeheersingssysteem hebben de koers van de roepia opgedreven tot in de buurt van 7.000 roepia voor een dollar.

President Soeharto beschuldigde vanochtend niet bij name genoemde groepen ervan dat zij er op uit zijn de Indonesische economie te destabiliseren. “Deze groepen proberen de roepia te laten dalen tot een niveau van 20.000. Daarom moeten we voorzichtig zijn en methodes vinden om met deze kwestie om te gaan.”

Economische analisten hebben de aangekondigde maatregel beschreven als een laatste poging om Indonesië uit de ergste financiële crisis in dertig jaar te redden. Zij hebben ook verklaard dat de nieuwe beleidslijn misschien kan werken, maar dat de gevolgen rampzalig zouden zijn als het middel niet werkt.

In het verleden hebben bijvoorbeeld ook Hong Kong en Argentinië een currency board system ingevoerd.

Een topbankier in Jakarta zei vanmiddag niet te geloven dat de maatregel in Indonesië langer dan een maand zou stand houden. “Daarna gaat de koers van de roepia naar de 20.000”, zo voorspelde hij.

Op korte termijn zou de kunstmatig lage koers tot gevolg kunnen hebben dat de kosten van van eerste levensbehoeften niet verder stijgen. De prijsstijgingen zijn de laatste weken op uiteenlopende plaatsen in Indonesië aanleiding geweest voor rellen en geweld tegen veelal Chinese middenstanders. Vandaag demonstreerden tweehonderd mensen in Jakarta tegen de prijsstijgingen.

Voorstanders van de 'currency board' gaan ervanuit dat de vaste wisselkoers problemen met schulden en inflatie zal verzachten, maar tegenstanders wijzen erop dat het land de facto geen onafhankelijk monetair beleid meer kan voeren, omdat de munt vast zit aan het monetair beleid van een ander land. De Aziatische crisis ontstond juist doordat de koppeling van onder meer de Thaise munt aan de dollar onhoudbaar bleek. Als de munt onder druk komt moet de rente fors omhoog. Juist in een land als Indonesië met een zwak banksysteem kunnen dan problemen ontstaan.

Bruce Gale, van het Singaporese Economic and Political Risk Consultancy, heeft gezegd zich zorgen te maken over het feit dat het idee oorspronkelijk afkomstig is uit kringen rondom president Soeharto. “Het idee is niet afkomstig van de centrale bank, niet van de minister van financiën en ook niet van een van de technocraten die zijn aangesteld om de crisis te te bezweren,” zo verklaarde hij tegenover Reuters.

“Het plan schijnt daarentegen afkomstig te zijn van leden van de presidentiële familie - wat op zich al iets is om je zorgen over te maken - die de economie van het land in handen hebben.” Volgens Indonesische kranten heeft de Amerikaanse econoom Steve Hanke de Indonesische overheid over het currency board systeem geadviseerd nadat hij bij Soeharto was geïntroduceerd door diens familieleden.