Schumann overleden

PARIJS, 10 FEBR. Maurice Schumann, Frans senator voor de gaullistische RPR en oud-minister van Buitenlandse Zaken, is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden. Schumann gold als een van de belangrijkste na-oorlogse christen-democratische politici in Frankrijk.

Hij behoorde na de oorlog tot de oprichters van de Mouvement Républicain Populaire (MRP), een christen-democratische beweging waarvan hij tot 1949 voorzitter was. Na de oproep van generaal De Gaulle in juni 1940 meldde Schumann zich in Londen en werd hij 'woordvoerder voor het vrije Frankrijk' in Londen. Hij werd in 1946 parlementslid en trad in 1974 toe tot de senaat. Van 1951 tot 1954 was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Een ministerschap in het kabinet van premier Pompidou legde hij in 1962 neer uit ontevredenheid met de Europese politiek van De Gaulle. In 1968 werd hij opnieuw minister, eerst van Sociale Zaken en van 1969 tot 1973 van Buitenlandse Zaken. (AFP)

SPORT