Schouderblessure Wennemars; Shimizu maakt favorietenrol volledig waar

NAGANO, 10 FEBR. In de van hem bekende katachtige stijl is Hiroyasu Shimizu vanmorgen in Nagano olympisch kampioen op de 500 meter geworden. De 23-jarige Japanner voltooide net als gisteren tijdens de eerste race de afstand in de snelste tijd. Na de 35,76 van gisteren vestigde hij vanmorgen met 35,59 een olympisch record. De Canadezen Jeremy Wotherspoon en Kevin Overland veroverden respectievelijk de zilveren en bronzen medaille. Voor het eerst werden op de Olympische Spelen twee ritten op de 500 meter afgewerkt.

De Nederlanders kwamen er op de schaatssprints in de M-Wave stadion niet aan te pas. Erben Wennemars, die na de eerste dag nog vijfde stond, kwam in de laatste bocht van de tweede sprint samen ten val. Bij de tuimeling, die werd veroorzaakt door de Noor Njos, schoot de linkerschouder van Wennemars uit de kom. Wereldkampioen sprint Jan Bos eindigde als beste Nederlander met een teleurstellende twaalfde plaats. Jakko Leeuwangh werd slechts als 23ste en Ids Postma sloot in het eindklassement van 38 rijders de rij.

Het was geen verrassing dat Shimizu de gouden medaille won. De kleine man van het noordelijkste Japanse eiland Hokkaido was de grote kanshebber. Twee jaar geleden vestigde hij op de Olympic Oval in Calgary het wereldrecord op de 500 meter met 35,39. Ten overstaan van familie en van IOC-voorzitter Samaranch maakte hij zijn favorietenrol volledig waar. Na afloop vertelde de indrukwekkende Japanse stilist dat hij voor zijn race was opgebeld door de Japanse premier Hashimoto.

Postma verklaarde vandaag naweeën te hebben ondervonden van zijn valpartij op de eerste 500 meter. Gisteren viel hij in de eerste bocht nadat hij zijn linkerschaats door het ijs had getrapt, nu kon hij zijn evenwicht niet bewaren in de laatste bocht. Postma bleef dit keer wel overeind, maar raakte uit balans en belandde in de buitenbocht. Als een van de langzaamste schaatsers kwam hij over de finish.

Door zijn val op de eerste 500 meter kon Postma het zich vandaag juist permitteren om meer ontspannen te rijden. Zijn tijd zou toch niet meer van belang zijn, omdat het eindklassement werd opgemaakt door de resultaten van beide 500 meters bij elkaar op te tellen. “Ik was niet scherp meer, dat was jammer”, zei hij. “Deze 500 meter had ik beter niet kunnen rijden. Deze rit had me juist een lekker gevoel moeten geven.”

Ook Jan Bos was allerminst tevreden. Gisteren maakte hij een valse start en was hij bij de tweede start te langzaam weg. Ook in het vervolg van die eerste race maakte hij een paar dure misslagen. Van de 20ste plaats in het tussenklassement steeg de wereldkampioen sprint vandaag naar de twaalfde plaats. Bij de WK sprint in Berlijn won de 22-jarige sprinter vorige maand nog één van de twee 500 meters, nu was hij geen schim van meer van de sprinter die zich in het Berliner Sportforum de gouden medaille liet omhangen.