Protesten tegen aanhouding van Bosnische Serviër

SARAJEVO, 10 FEBR. Niet alleen Bosnisch-Servische burgers, ook de regering van de Servische Republiek in Bosnië en het kantoor van de Verenigde Naties in Sarajevo hebben geprotesteerd tegen de arrestatie, vrijdagavond, van Goran VaEÉc, de Serviër die wordt verdacht van moord op een Bosnische vice-premier in 1993.

VaEÉc werd vrijdagavond door de Bosnische politie met een kameraad ingerekend in Dobrinja, een voorstad van Sarajevo. Volgens de Bosnische politie vond de aanhouding plaats op de grens tussen de Servische Republiek en de moslim-Kroatische federatie, aan de federatie-kant van de grens. De regering van de Servische Republiek houdt het er echter op dat VaEÉc werd overmeesterd in het niemandsland, hetgeen de arrestatie illegaal zou maken. De metgezel van VaEÉc werd kort na de aanhouding vrijgelaten.

De premier van de Servische Republiek, de als gematigd bekendstaande Milorad Dodik, zei dat de aanhouding het vertrouwen schaadt dat nodig is om de terugkeer van 20.000 Servische vluchtelingen naar Sarajevo mogelijk te maken. Dodik noemde de aanhouding “onaanvaardbaar”. Als VaEÉc moet worden berecht, dan moet dat naar zijn mening gebeuren door een rechtbank in de Servische Republiek. Zijn minister van Binnenlandse Zaken, Milan StankoviEÉc, noemde de aanhouding “barbaars”. Hij eiste de overdracht van VaEÉc aan de autoriteiten van de Servische Republiek. “Als we wederzijds vertrouwen willen wekken en willen samenwerken, is dat een goede eerste stap”, aldus StankoviEÉc.

In een andere voorstad van Sarajevo, het door de Serviërs gedomineerde Lukavica, demonstreerden gisteren honderden Serviërs tegen de aanhouding. Gisteren protesteerde ook het VN-kantoor in Sarajevo. Volgens Elizabeth Rehn, VN-gezant voor mensenrechten in Bosnië, werd bij de aanhouding “excessief en ongerechtvaardigd geweld” gebruikt. VaEÉc zou zijn geslagen en geschopt toen hij op de grond lag.

De Bosnische vice-premier Hakija TurajliEÉc werd op 8 januari 1993 vermoord. Hij was in een pantservoertuig van Franse VN-soldaten op weg van het vliegveld van Sarajevo, waar hij onderhandelingen had gevoerd, naar de stad toen het voertuig op een illegale wegversperring van de Serviërs stuitte. De Serviërs eisten dat de Fransen het pantservoertuig zouden openen. Na een impasse van uren zwichtten de Fransen. Toen de deur van het pantservoertuig openging, schoot een Serviër - Goran VaEÉc - zes kogels af op TurajliEÉc. Deze overleed ter plaatse.

Premier Dodik zei gisteren verdachten van oorlogsmisdaden te zullen aanmoedigen zich zelf aan te geven. Hij zei tevens in te stemmen met de vestiging van een kantoor van het Haagse VN-tribunaal voor de vervolging van oorlogsmisdadigers in Banja Luka in de Servische Republiek in Bosnië. (AP)