Opschudding na uitspraken over IOC-baan prins

ROTTERDAM/NAGANO, 10 FEBR. Een incident over uitlatingen van NOC*NSF-voorzitter Huibregtsen heeft de Nederlandse sport bij de Olympische Winterspelen in Nagano vandaag naar de achtergrond gedrongen. Huibregtsen leverde in een vraaggesprek met de Volkskrant vanmorgen felle kritiek op de benoeming van kroonprins Willem-Alexander tot IOC-lid.

Huibregtsen, die zelf ook kandidaat was voor het IOC-lidmaatschap, noemt de prins in het vraaggesprek een judas, een saboteur en een lafaard. Volgens de NOC-voorzitter zou de prins, die beschermheer is van NOC*NSF, in een brief hebben beloofd zich niet kandidaat te stellen voor het IOC. Huibregtsen: “Dat was de voorwaarde om beschermheer van het NOC*NSF te worden, en de kroonprins is daarmee akkoord gegaan. Zonder enige ruggespraak gaat hij vervolgens toch in op het verzoek van Samaranch. Dat kan natuurlijk niet. Zijn beschermheerschap is zelfbeschermheerschap geworden.”

In Nagano heeft Huibregtsen inmiddels afstand genomen van het artikel: “Ik distantieer me volstrekt van de teneur en de inhoud ervan.” Huibregtsen heeft vandaag een gesprek gehad met de secretaris van de eveneens in Japan verblijvende kroonprins. Later op de dag heeft hij ook een afspraak met Willem-Alexander zelf. In Den Haag is geschokt gereageerd op de uitspraken van Huibregtsen.

PvdA-Kamerlid Rehwinkel vindt dat de voorzitter “de grenzen fors heeft overschreden”. Volgens Rehwinkel is Huibregtsen een slecht verliezer en dient hij zijn positie als voorzitter te heroverwegen. VVD'er Rijpstra is woedend. “Het ging net goed met de Nederlandse sport, en nu gaan we weer rollend over straat.”

IOC-lid Anton Geesink verklaarde “verdrietig” te zijn over de uitspraken van de Nederlandse voorzitter. Staatssecretaris Terpstra (Sport) had vanmiddag in Nagano een gesprek met Huibregtsen. Na afloop liet zij de volgende verklaring uitgeven: “De heer Huibregtsen heeft tegenover de staatssecretaris één en andermaal ten stelligste ontkend dat hij dergelijke kwalificaties heeft gebruikt.”

Huibregtsen zei vanmorgen na de Olympische Spelen zijn positie als NOC*NSF-voorzitter te heroverwegen. “Het gaat niet alleen om de steun van de prins, maar om als voorzitter te kunnen functioneren heb ik brede steun nodig van de sportbonden. Als ik dat niet krijg, heeft het geen zin om aan te blijven.”